L'Ajuntament de Xàbia posa a la disposició dels propietaris els formularis per a reclamar la devolució de l'IBI a Cadastre

25 sep 2012 El Consistori rebutjarà les reclamacions en contra de la pròpia administració local

Des del pròxim 8 d'octubre, la pàgina web de l'Ajuntament (www.ajxabia.org) i l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament de Xàbia (Avinguda Amanecer número2) disposaran d'un model de sol·licitud a la disposició de tots els propietaris que desitgen reclamar a la Direcció general del Cadastre la devolució de l'Impost de Béns Immobles (IBI) abonat entre 2006 i 2011 per propietats a Xàbia. Per a emplenar aquesta reclamació es necessitarà el NIF del contribuent, el valor cadastral i l'exercici d'un rebut d'IBI urbana. El termini per a presentar aquestes sol·licituds acaba al març de 2013.
Segons ressenya un informe realitzat per l'advocat que s'encarrega de la defensa legal de l'Ajuntament en tot el procés judicial que embolica a la revisió cadastral de 2005, ara anul·lada pel Tribunal Suprem, les reclamacions deuen presentar-se per l'import total de l'abonat entre 2006 i 2011 perquè siguen examinades pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques. En el cas que es rebutgen per la via administrativa, l'Ajuntament garanteix que assumirà la defensa davant els tribunals contenciosos administratius de tots els interessats que cedisquen els seus poders al lletrat que defensa al Consistori.
Quant a les reclamacions que s'estan rebent en l'Ajuntament per part de propietaris que reclamen a la pròpia Administració Local la devolució de l'IBI des de 2006 a 2011, el Consistori procedirà a desestimar-les, tal com li recomana un informe jurídic del SUMA, organisme expert en la matèria quan s'encarrega de la recaptació tributària en pràcticament tota la província.
L'Ajuntament de Xàbia encapçalarà aquest procés perquè les reclamacions patrimonials i les seues possibles indemnitzacions no isquen de les arques municipals, sinó de l'Estat, cosa que beneficiaria a tots els contribuents, siguen propietaris o no. I és que si el Consistori haguera de retornar els ingressos reclamats, es veuria abocat a aplicar una pujada d'impostos que cobrisca l'import de les devolucions amb el que la majoria dels contribuents no percebrà guanys, en compensar-se el que se'ls retorna amb el que han de pagar de més.
Quant al pagament de l'Impost de Béns Immobles corresponent a 2012, es posarà al cobrament a partir del pròxim dilluns 1 d'octubre després de rebre el nou padró elaborat per Cadastre sobre la base de la ponència de valors de 1994.
Per a més informació poden consultar els informes disponibles en la web municipal: http://www.ajxabia.com/avisos/plan-actuacio-ibi-2012