L'Ajuntament de Xàbia reclama a la conselleria d'Educació que rehabilite els col·legis Graüll i Vicente Tena

07 sep 2012 L'executiu denuncia el deute històric que arrossega el govern valencià amb les escoles del municipi

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i la regidora d'Educació, Empar Bolufer, han comparegut avui para, de forma pública, reclamar a la Conselleria d'Educació que atenga la greu situació que pateixen els col·legis públics del municipi davant el retard continuat de la seua rehabilitació. Sobretot, es refereixen a l'estat de les escoles Graüll i Vicente Tena, dos centres que des de l'any 2000 tenen pendent una reforma que acabe amb els perills estructurals que arrosseguen. Com a exemple, el Vicente Tena està subjecte amb tirants en la part superior de les cantonades per a assegurar-ho, i té una de les seues dependències (el despatx de la direcció just sota un mòdul de serveis) apuntalada amb ferros. Col·legis de la comarca que es van construir en la mateixa època, com a Pego, Benissa o Gata de Gorgos, han sigut ja totalment rehabilitats.
Els problemes del Graüll són d'espai. Va ser dissenyat quan el sistema educatiu dividia als alumnes per sexe, manca de menjador i algunes de les seues aules s'han habilitat en un altre bloc proper que abans eren habitatges de mestres. La meitat de l'escolarització es realitza en aules prefabricades (hi ha 6) i els xiquets no tenen ni gimnàs.
Des que l'any passat per aquestes dates el llavors conseller d'Educació, José Ciscar, es reunira amb el govern local i escoltara directament les demandes, el Consistori espera notícies sobre ambdues obres, mes quan es van reclamar plànols i documents assegurant que es preparava un projecte global per a tots dos centres. Però ni les reunions amb Císcar i el director general Rafael Carbonell, ni les peticions tramitades amb l'actual responsable autonòmica, María José Catalá, han rebut resposta alguna.
Per açò, la responsable municipal ha denunciat que “la Conselleria d'Educació i Esports té un deute molt gran que atendre a Xàbia; i no ens referim solament a la piscina coberta que hauria d'haver construït. Parlem de les escoles que segueixen sense rehabilitar i de les peticions de centres públics sobre programes educatius, com a més cursos de l'Escola Oficial d'Idiomes o els programes de formació en l'institut Antoni Llidó que són sistemàticament denegats o desatesos” ha recalcat Bolufer.
L'alcalde, José Chulvi, ha manifestat que en l'Ajuntament “tots els que hem governat hem mostrat una actitud col·laboradora, posat tot de la nostra part i sigut pacient davant les promeses” del govern valencià, rebent a canvi “sol bones paraules”. No obstant açò “la paciència té un límit” ha admès Chulvi, qui s'ha confessat “fart del ninguneig que està demostrant la Conselleria d'Educació amb Xàbia, que ja arriba a extrems inacceptables”, ja que ara “ni tan sols respon a les peticions de reunions o a les sol·licituds de programes formatius”.
Davant aquesta conjuntura, els responsables municipals han anunciat un canvi en l'actitud del Consistori, que posarà en coneixement dels pares i professors la paralització dels projectes i no descarta accions reivindicatives.
L'equip de govern ha realitzat aquesta reclamació just en el dia oficial de l'inici de curs escolar. A Xàbia són 1901 els alumnes d'infantil i primària que han començat les classes. D'ells, 414 estan matriculats en el Graüll, 385 en el CP Arenal, 377 en el Vicente Tena, 271 en el Trenc d’Alba i 222 en el Port. Mentre, en el concertat María Inmaculada han tancat la matrícula amb 232 alumnes.
Com és habitual, l'Ajuntament ha realitzat durant l'estiu treballs de manteniment i pintura en els centres.