Xàbia tanca el mes l'agost amb una ocupació similar a la del passat estiu

04 sep 2012 El francès es posiciona com a principal mercat emissor internacional

El regidor de Turisme de l'Ajuntament de Xàbia, Antonio Miragall, ha fet públiques les dades d'ocupació registrades aquest estiu en el municipi, unes xifres que ofereixen un balanç similar al de la passada temporada. Haver aconseguit un manteniment malgrat el context econòmic global és “una cosa important” segons ha assegurat Miragall, qui no obstant, també ha transmès que alguns empresaris del sector diuen que “el turista ha reduït sensiblement les seues despeses”.
El balanç d'aquest 2012 deixa clar que el mes d'agost ha sigut millor que juliol. Així, durant l'últim mes s'ha aconseguit un 95% d'ocupació mitjana en els lloguers turístics, el principal recurs amb el qual explica la vila, i els establiments hotelers també han obtingut bones xifres amb un 84’8% d'ocupació de les 1.045 places disponibles. Mentre, els càmpings han patit una caiguda d'usuaris amb un 76’45% d'ocupació enfront del 81’58% del passat estiu.
Al juliol, l'ocupació hotelera va ser d'un 69% (cinc punts per sota que en 2011), es van reservar un 62’38% (xifra lleugerament superior al juliol passat) de les 1.459 places existents en els dos càmpings i es va ocupar el 70% del lloguer turístic reglat, també cinc punts per sota que el passat any en les mateixes dates.
A tenor de les estadístiques recollides en les oficines de turisme, s'ha atès a 12.116 grups de turistes en els dos últims mesos (5.683 al juliol i 6433 a l'agost) i respost a un total de 20.251 consultes, la majoria sobre informació general de platges i cales, miradors, rutes, transports, activitats culturals, festives i d'oci.

En juliol, el 56% dels visitants va ser de procedència internacional, posicionant-se França com a principal mercat emissor (39’6%) i els països britànics amb un 38’26%. Quant al mercat nacional, Madrid amb un 36’1% i la Comunitat Valenciana amb un 31’1% es mantenen com a principals emissors.
A l'agost ha pujat el turista nacional fins a ser el 50% dels visitants, amb un 35% originaris de la Comunitat Valenciana i un 32’1% de Madrid. Respecte als estrangers, els francesos han pujat a l'agost fins a ser el 48’1% del turista internacional i els anglesos baixat al 32’1% del total.
Des del departament de Turisme insisteixen que es consta un continuat creixement del mercat francés com a principal emissor en detriment del britànic, així com un lleuger ascens de turistes originaris de Polònia, República Txeca i Rússia, mentre que els mercats alemà, belga i holandès estan estancats.
El responsable municipal de turisme també ha facilitat les dades d'acceptació de les activitats d'oci que organitza la regidoria. Així, en l'apartat de senderisme han sigut 475 els usuaris que han participat en les 12 excursions guiades per la xarxa d'espais naturals, altres 184 per les visites guiades en idiomes pel Centre Històric mentre que les rutes teatralizades han aconseguit 450 espectadors durant els mesos d'estiu. En aquest sentit, Miragall ha destacat els 237 usuaris de la nova ruta “El port dels somnis”, la qual cosa converteix en un èxit aquesta aposta.
Un altre aspecte en el qual s'ha detingut el regidor ha sigut el bon resultat oferit pel nou punt d'atenció turística del passeig de l'Arenal, que ha atès 4074 consultes, un 8’5% més que les registrades l'any passat en l'oficina de turisme de l'Avinguda del Pla. “Creiem que ha sigut un encert acostar aquesta oficina a la platja i tenir-la oberta de dilluns a diumenge” ha afirmat Miragall, qui ha revelat que aquest punt ha servei també perquè els visitants transmeten a l'Ajuntament les seues preocupacions del dia a dia i permès percebre situacions que abans tardaven a solucionar-se. La posta estarà oberta fins al 10 d'octubre, quan està previst que comencen les obres en el passeig, i es tornarà a muntar el pròxim estiu.

Consell Municipal de Turisme
En la seua compareixença d'avui, el responsable de la política promocional de Xàbia ha avançat que el pròxim 19 de setembre se celebrarà una reunió del Consell Municipal de Turisme per a analitzar aquestes xifres i per a començar a planificar la temporada de fires a causa dels importants canvis que s'aveïnen. Miragall ha avançat que no s'assistirà a la fira de Valladolid ja que s'acudia sota el paraigua del patronat de la Costa Blanca i aquesta organització provincial ha retirat la fira del seu calendari.
Però, sobretot, el Consell Municipal ha d'abordar el canvi radical que patirà enguany el principal aparador nacional: Fitur, on la Comunitat Valenciana ja no disposarà d'un pavelló propi i veurà reduït el seu espai total a una quarta part, la qual cosa dificultarà a Xàbia i a altres municipis poder mantenir un stand propi