La Guerra del Francès arriba per sorpresa al ple de Xàbia

31 ago 2012 Tres actors rememoren els assassinats i el saqueig a la vila protagonitzats fa dos segles per les tropes napoleòniques

El saló de plens de l'Ajuntament de Xàbia es va convertir anit en escenari per sorpresa d'una xicoteta dramatització que va portar a la memòria el 200 aniversari d'un succés de caràcter històric esdevingut en la vila a la fi d'agost de 1812 durant el transcurs de la “Guerra del Francès” o Guerra de la Independència contra el domini de Napoleó.
Just quan va acabar la sessió plenària, una fragorosa traca i crits van alertar a regidors i públic que van veure irrompre als actors aficionats de Xàbia Bartolomé Bas, Francisco Pastor i Anabel Chulvi. Els tres anaven caracteritzats amb robes rústiques i, de forma atropellada, van començar a narrar els violents esdeveniments protagonitzats per militars napoleònics que, segons s'ha transmès de generació en generació, van suposar la mort a 16 veïns, la voladura de l'antic castell de la Fontana i el saqueig de la vila.
El guió d'aquest petit teatre en to d'humor va ser preparat per l'historiador Antoni Espinós basant-se en els pocs testimoniatges escrits d'aquest truculent episodi que ha inspirat llegendes com les dels guerrillers Groc de Sala i El Campaner.
S'explica que la sagnant incursió francesa va costar la vida a Miguel Mata, Pedro Bisquert, Magdalena Codina, José Bisquert, Bernardo Vives, Ambrosio Benlloch, José Polvoreda, Bautista Guardiola, Miguel Torres, Fernando Sapena, José Blasco, Bartolomé Bou, José Catalá. També al rector Vicente Catalá i al sagristà, Francisco Blasco, als quals van llançar des del més alt del campanar. I a la monja Luisa San Agustín, que es va tirar dins d'un pou per a evitar que la violaren els soldats.
Del saqueig de l'antiga vila de Xàbia diuen que va durar dos dies i a més de les cases particulars va afectar a la parròquia, els convents d'Agustines i Mínims i fins i tot les sepultures del cementeri. També va suposar un dels constants atacs patits per l'arxiu municipal i que han impedit que avui, Xàbia no tinga referències escrites dels esdeveniments més importants de la seua història.
En breu eixirà a la llum un llibre que arreplegarà les cròniques sobre aquest saqueig i els successos històrics ocorreguts a Xàbia i la Marina Alta a conseqüències de la Guerra del Francès.