La Xarxa de Dones i el capellà Vicent Font, premis 9 d’octubre Vila de Xàbia 2012

31 ago 2012 L'executiu actualitza les taxes de les escoles esportives i permetrà el seu pagament en quotes trimestrals

El ple de l'Ajuntament de Xàbia va acordar anit per unanimitat concedir el premi 9 d’Octubre a la Solidaritat al sacerdot de Gata de Gorgos Vicent Josep Font Pedro, qui treballa com a missioner en el Perú des de l'any 2006 i a qui vol reconèixer la tasca solidària que desenvolupa des de la Parròquia “Santa Rosa del Mar” entre la població marginada dels assentaments joves de Adesesep i Profán, i amb el centre educatiu parroquial “Santo Tomás de Villanueva”, que procura projectes d'alfabetització, salubritat, nutrició, organització comunitària o suport psicològic, entre d'uns altres, a més de garantir l'accés a l'educació d'un gran nombre de xiquets i xiquetes sense escolaritzar als quals capacita per a inserir-se en la societat i, en un futur, aconseguir un treball digne.
Quant al guardó que reconeix els Valors Cívics, serà per a la Xarxa de Dones de la Marina Alta, un col·lectiu de dones que treballa pel feminisme en la comarca des del 8 de març de 1994. El premi reconeix la tasca realitzada al llarg de les seues 18 anys d'història per objectius com incrementar el protagonisme de les dones en la societat, augmentar la seua participació en els llocs de decisió, promoure la valoració del treball reproductiu, reclamar un ple reconeixement públic de l'activitat professional i laboral de les dones, així com propiciar els canvis legals i socials necessaris per a eliminar la violència en contra de les dones.
En la sessió ordinària del mes d'agost es van autoritzar altres assumptes com l'adhesió al conveni de col·laboració amb la Diputació Provincial per a beneficiar-se del pla “Modernitza 6.0”, una línia d'ajudes que, com va explicar el regidor de Noves Tecnologies, Cesc Camprubi, servirà per a aconseguir rebaixes en les llicències informàtiques. El consens de la Corporació solament es va trencar en dos punts, un d'ells relatiu a modificar l'ordenança fiscal que regula els serveis esportius. El regidor d'Esports, Juan Luis Cardona, va parlar de la necessitat d'assumir la situació econòmica actual de l'Ajuntament i incrementar les taxes que permeten realitzar esport durant 9 mesos però que no cobreixen ni les despeses del primer mes. Malgrat la pujada, el nou preu per a les escoles esportives municipals en modalitats que no ofereixen els clubs (com poden ser multiesport o handbol) seguirà subvencionat per l'Administració Local en un 79% i per a facilitar el seu pagament es podrà podrà dividir en quotes trimestrals de 23’34 euros (7’33 euros al mes).
També es va aprofitar per a incloure en l'ordenança les taxes per utilització de les dues pistes de paddel que es construiran en setmanes i que seran de 8 euros l'hora i 10 si és en horari nocturn.
En quant al lloguer de les pistes i sales del pavelló també hi ha modificacions, ja que es passarà del pagament per ús personal al lloguer de la sala completa, la qual cosa resultarà molt més econòmic per als usuaris que s'organitzen en grup, fomentant així l'optimització d'ús del palau d'esports.
Un altre dels canvis enfocats a dessaturar les instal·lacions municipals és la externalització d'algunes activitats com el aeròbic o el ioga. L'edil d'esports va explicar que es va contactar amb tots els gimnasos del municipi fins a trobar un centre disposat a assumir als usuaris mantenint les taxes i els monitors que fins ara s'oferien en el pavelló.
Amb aquesta decisió, el Palau d’Esports tindrà una major disponibilitat per a acollir a clubs d'esports que precisen de dependències específiques per a exercitar-se, com pot ser la gimnàstica rítmica. Finalment, aquests canvis van ser aprovats per l'equip de govern (PSPV, Xàbia Democràtica i Ciudadanos por Jávea) amb suport dels edils no adscrits Juan Planelles i Paco Catalá. Mentre, PP, Bloc i els altres tres edils no adscrits, Eduardo Monfort, José Juan Castelló i Rosa Cardona, van votar en contra.

Canvi d'ús del sòl
Amb els mateixos vots va tirar endavant l'altre punt de l'ordre del dia que va suscitar debat: l'inici del procediment de programació dels sectors Montgó 3 i Montgó 4, la qual cosa suposa un canvi d'ús del sòl.
Com va detallar el regidor d'Urbanisme, Pere Sapena, es tracta d'una borsa de sòl catalogada des del Pla General de 1990 com a “sòl urbanitzable residencial extensiu”, una qualificació que permet la construcció de 92 habitatges i que no va ser modificada en el Document Consultiu per al futur PGOU que es va aprovar la passada legislatura amb els vots a favor de Bloc Centristes i Ciudadanos por Jávea.
Després de rebutjar un pla urbanístic en aquesta zona, ara l'actual executiu ha impulsat un canvi d'ús per a redirigir la construcció a ús terciari assistencial, la qual cosa obri les portes a tramitar un projecte alternatiu: un complex pensat per a persones majors, amb habitatges adaptats i serveis comunitaris.
Segons Sapena, aquesta idea “compleix les premisses que ens marca el Pla Estratègic” com la desestacionalització turística i la diversificació de l'economia, fins ara centrada en els serveis turistics. El regidor d'Urbanisme va garantir que no es permet l'ocupació d'un sol centímetre del connector ecològic del Montgó ni s'augmenta el sostre d'edificabilitat, i que s'exigirà el compliment de les mateixes ordenances d'urbanització en la zona, per la qual cosa des de fora no podrà veure's gens diferent als xalets que existeixen en l'entorn, encara que aquests no tinguen cèdula d'habitabilitat ni puguen vendre's en tant que no estaran catalogats com a cases sinó com a dependències assistencials englobades en un complex únic.
Sapena va aclarir que amb el canvi d'ús del sòl no s'està aprovant cap projecte concret ni es parla de nombre d'edificacions, sinó solament es dóna un primer pas per a una nova planificació que dependrà que la Conselleria de Medi ambient aprove una autorització ambiental estratègica.