Xàbia demana a l'Estat una bestreta de 5’3 milions en concepte d'ingressos previstos per IBI

24 ago 2012 La mesura per a obtenir liquiditat va ser autoritzada ahir en el ple per una àmplia majoria

L'Ajuntament de Xàbia va celebrar ahir un ple extraordinari en el qual es va acordar demanar a la Tresoreria de l'Estat una bestreta de 5.382.714 euros, una part del que es preveu recaptar en concepte d'Impost de Béns Immobles (IBI). Aquesta mesura es reserva per a aquells casos en els quals el Cadastre no ha remès als Ajuntaments el padró de l'IBI dins del termini establit, situació que travessa Xàbia després d'una sentència que va anul·lar els valors cadastrals vigents i que obliga a ajustar aquesta taxa a altres taxacions prèvies.
La petició va ser sustentada per tots els grups polítics i solament va comptar amb l'abstenció de l'edil Rosa Cardona (PP). Com va deixar clar l'alcalde, José Chulvi, els diners que es demana a l'Estat es tracta d'una simple bestreta ordinària (no préstec) i no comporta el pagament de cap interès, únicament exigeix la seua devolució.
Chulvi va explicar que, encara que per a l'Ajuntament de Xàbia és una mesura extraordinària, igual que la situació que travessen les finances municipals després de l'anul·lació del cadastre. No obstant açò, encara que Xàbia mai havia fet ús d'aquesta possibilitat, demanar bestretes per concepte d'IBI és alguna cosa molt estès entre molts municipis. De fet, segons les dades facilitades per l'entitat de gestió de cobrament SUMA, en la província d'Alacant són 135 poblacions les que enguany s'han acollit a aquesta possibilitat de bestreta ordinària per a obtenir liquiditat que permeta fer front a les despeses ordinàries de l'administració local.
Així mateix, en el ple d'ahir es va autoritzar per unanimitat un segon punt que regula els terminis per a retornar aquesta bestreta en tres pagaments mensuals que començaran un mes i 20 dies després que l'Ajuntament puga traure a cobrament els rebuts de l'IBI, ara paralitzats davant la falta del nou padró.