Les obres de millora en el passeig de l'Arenal de Xàbia començaran la segona quinzena d'octubre

22 ago 2012 La Conselleria presenta un projecte integrat en el paisatge i amb una pavimentació amb materials ceràmics valencians

El director general d'Obres Públiques, Projectes Urbans i Habitatge, Vicente Dómine, ha estat avui a Xàbia per a presentar el projecte de renovació urbana del passeig de l'Arenal, inclòs en el Pla Confiança de la Generalitat i que suposarà una inversió de 1’5 milions d'euros.
Acompanyat per tècnics del departament, el responsable autonòmic ha detallat les característiques d'aquesta obra, que s'ha dissenyat cercant la integració en un paisatge “emblemàtic” pel que s'ha treballat en un disseny “que destaque la seua singularitat” i s'executarà amb materials de qualitat, com a ceràmiques originàries de la Comunitat Valenciana.
L'alcalde, José Chulvi, ha mostrat la seua satisfacció en veure ja tan a prop una obra “que resol una reivindicació històrica, que s'ha esperat més de 20 anys i que s'espera siga molt beneficiosa per a la imatge i l'economia de la platja”. Chulvi ha avançat que l'inici dels treballs serà el 15 d'octubre, una vegada passat el pont del Pilar, i si es compleixen les previsions, estarà llest a mitjan març. L'alcalde ha agraït la sensibilitat mostrada per la Conselleria en aquest projecte i la col·laboració a l'hora de pactar millores i unes dates de l'obra el menys perjudicials per a l'empresariat de la zona.
Per la seua banda, Vicente Dómine ha incidit en el valor estratègic de l'Arenal per al turisme de la província i en els valors paisatgístics i naturals de la badia de Xàbia. “Qualsevol s'adona que el passeig actual no concorda per res amb aquest entorn d'impressionant bellesa” ha considerat el director general, qui s'ha mostrat convençut que després de la millora, la zona augmentarà el seu atractiu però també el seu turisme, la seua activitat econòmica i el valor del seu parc immobiliari.
Segons plasma el projecte, la renovació del passeig de l'Arenal substituirà el paviment per un altre que augmente la permeabilitat, format per peces hexagonals de gres ceràmic a manera de mosaic en tons blanc i un marró similar al de la pedra tosca.
En la vora perimetral de la platja s'ha previst un banc corregut, interromput per passos a la platja mitjançant rampes per a garantir l'accessibilitat. El muret servirà com a seient i de barrera a l'entrada d'arena i algues de la platja.
A més es renovarà el mobiliari i es disposaran jardineres i bolardos que eviten l'accés rodat de vehicles no autoritzats al passeig.
El pla també inclou la renovació de l'enllumenat general del passeig per un altre que responga a criteris d'eficiència energètica. La solució proposada són columnes de 10 metres d'altura i una separació de 25 metres, en les quals s'instal·len els projectors dotats d'òptica asimètrica longitudinal per a obrir més en sentit longitudinal del passeig i uns altres amb òptica asimètrica frontal per a llançar la llum cap a la platja.
Un altre aspecte que aportarà singularitat al nou passeig és la instal·lació d'unes pèrgoles de fusta al costat d'una illeta verda creada per a separar el passeig de la zona d'aparcament existent i oferir superfícies d'ombra sobre una zona de descans.

Pla d'Asfaltat
En la seua visita avui a Xàbia, el director general d'Obres Públiques, Projectes Urbans i Habitatge també ha passat revista a les obres d'asfaltat de 160.000 metres quadrats de carrers que finança l'administració autonòmica. Una inversió que malgrat ser “poc vistosa”, ha assumit Dómine, “és molt profitosa i ha arribat a molts veïns i residents que han vist millorar la seguretat vial en les urbanitzacions i algunes de les principals artèries de tràfic”. El pla d'asfaltat, valorat en 2’5 milions d'euros, està al 90% de la seua execució i es reprendrà després de l'estiu. L'alcalde ha garantit que els resultats d'aquestes obres estan sent molt positius per al municipi i han resolt problemes en infraestructures viàries que feia molts anys necessitaven el canvi del seu ferm.