El Museu Soler Blasco de Xàbia exposarà una mostra sobre el jaciment mil·lenari del Montgó

21 ago 2012 Art i Mort a la Cova del Migdia repassa les troballes de 4.683 anys d'antiguitat

El Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia pren el relleu aquest divendres com a seu d'una de les exposicions més reeixides i importants que s'han impulsat des del municipi. “Art i mort al Montgó; la Cova del barranc de Migdia”, permet submergir-se en la història de la mà dels treballs de de excavació i catalogació que ha realitzat la Fundació Cultural Cirne en un jaciment funerari en el Montgó. Est va ser trobat en una gruta penjada a 375 metres d'altitud que, com a part de l'exposició, ha sigut reproduïda a grandària natural en un material que simula les parets de pedra i les seues pintures rupestres.
La mostra s'inaugurarà aquest divendres 24 d'agost a les 20 hores i romandrà en el Museu (plaça dels Germans Segarra, número 1) fins al 31 de desembre. Està composta per 12 panells divulgatius que repassen les característiques de la cova, de les restes trobades, el seu context històric i tot el procés d'excavació i posterior catalogació utilitzant els mètodes més capdavanters. Així mateix hi ha vitrines amb alguns de les troballes i una reproducció de les pintures més representatives de la cavitat. La mostra, finançada gràcies a una subvenció de 69.504 euros del Ministeri de Cultura, es va estrenar en la mateixa Fundació Cirne i tindrà caràcter itinerant per a acabar en una petita sala del museu on s'intentarà recrear l'ambient de la Cova de Migdia.
Les restes trobades corresponen a una necròpoli singular i única que conserva enterraments que les datacions carbòniques situen en l'època calcolítica (4.683 anys d'antiguitat) i un conjunt de pintures rupestres d'estil esquemàtic.