Xàbia acomiada el mes d'agost amb les festes patronals del Loreto

14 ago 2012 La comissió recorda a Dionís Henarejos i Rosa Miralles en el llibre oficial, ple de col·laboracions literàries sobre la història local

La comissió de festes patronals de la Mare de Déu del Loreto ha presentat el llibre oficial de festes per a 2012, una publicació que dedica més de 100 de les seues pàgines a col·laboracions literàries sobre la història local i les seues curiositats.
Així mateix, s'arreplega el programa d'actes que des d'aquesta mateixa setmana fins al dissabte 8 de setembre omplirà de cultura, esport i festa els carrers del port; una programació que protagonitzen els bous a la mar i el seu popular baret (del divendres 31 d'agost al 5 de setembre) i que, com ha indicat el president de la comissió, Juan José García, incorpora novetats com el dia de les penyes o un concurs d'humor i talents. Les festes del Loreto recuperen la mascletà de colors després de la processó del Crist del Mar i tornen a apostar per un tancament de luxe amb l'espectacular castell de focs artificials aquàtics la matinada del dissabte 8 de setembre.
Abans es viuran nits com la d'aquest diumenge 19 d'agost, en la qual hi haurà un sainet en el carrer Sever Ochoa o la del pròxim dissabte 25 en la qual es presentarà a les quatre parelles de majorals que protagonitzaran la festa: Miriam i Álvaro Monfort Torres, Eva Torres Núñez i Juan Antonio Savall Mata, Lucía Llidó Ivars i Vicente Espasa Buigues i Tere Llidó Castell i David Ros Llidó. També sopars de germanor, carrosses, processons, orquestres, concursos, correfocs, i jornades com el Dia del Xiquet (dissabte 1 de setembre) amb jocs populars com el pal ensabonat o la merengada.
Per a preparar aquest complet programa, els festers del Loreto treballen des de fa mesos en el qual, sens dubte, ha sigut un any difícil per a ells per la pèrdua de dues persones als quals José Francisco Erades ha definit com “dos pilars bàsics de la comissió”. La defunció recent de Dionís Henarejos i Rosa Miralles ha condicionat molt les festes, assumeixen des de la comissió, que també ha recordat a altres persones que han col·laborat amb ells i que han perdut la vida en l'últim any com Paquita Ribes, El Persa, la germana Ana i el rector Don Joaquín.
Tots ells estan presents en el llibre oficial d'enguany, que porta com a portada un dibuix infantil en record del concurs de pintura escolar que des de fa anys mantenia Henarejos i que des d'enguany portarà el seu nom.
Tan notables absències ha pogut ser suplides gràcies a la gran implicació de la gent més jove i dels majorals, als quals el president de la comissió ha volgut reconèixer especialment el seu treball. Entre els agraïments fets pels organitzadors dels festejos també estan a tots els que preparen any rere any les col·laboracions literàries, al personal del Museu, a la Fundació Cirne i a les penyes i anunciants. També a l'Ajuntament de Xàbia que avui ha estat representat en el regidor de Festes, Juan Ortolá i l'alcalde, José Chulvi.
Ortolá ha mostrat el seu suport a la comissió davant els difícils mesos que han superat i els ha felicitet per la seua capacitat de treball i pel complet programa que han preparat, la varietat del qual permet que qualsevol persona puga trobar alguna activitat que li agrade.
Per la seua banda, l'alcalde ha lloat la sensibilitat d'aquest grup de festers, que mantenen vius en el record a tots els que han col·laborat amb la festa i que tenen present tot el que aqueixes persones han significat, els seus valors i el seu exemple.
Chulvi ha assegurat que el del Loreto és un llibre “especial i important pel seu nivell cultural que fa que molts ho guarden en les seues cases per a poder rellegir-ho i consultar part de la història i records del nostre poble”. L'alcalde de Xàbia ha tancat la presentació animant a tots a gaudir de la festa i a mantenir aqueix esperit de superació per a cada any seguir innovant.

Donació de sang
Cal destacar que dins del programa oficial de les festes de la Mare de Déu del Loreto s'ha programat una jornada extraordinària de donació de sang, que serà dimecres 22 d'agost en el casal de la Comissió (carrer Sever Ochoa s/n). Des de les 17’30 fins a les 21 hores, els treballadors del Centre de Transfusió de Sang de la Comunitat Valenciana es desplaçaran a Duanes per a intentar repetir els bons resultats de l'any passat. I és que, com ha recordat el president de la comissió, Juan José García, en 2011 van superar els seus registres aconseguint 82 donacions.