L'Ajuntament de Xàbia gestiona ja 60 tràmits diferents en la finestreta única

31 jul 2012 El Consistori ja treballa en la implantació de l'atenció virtual

El regidor de Règim Intern de l'Ajuntament de Xàbia, Cesc Camprubi, ha presentat  la nova organització de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) que, des de fa uns dies, treballa baix el concepte de finestreta única, preparada per a atendre fins a 60 tràmits diferents. En aquesta oficina, situada en l'Avinguda Clarejar número 2, es poden realitzar pràcticament totes les gestions de l'administració local i gràcies al procés intern que s'engega amb cada registre, l'interessat pot saber l'estat dels seus tràmits o, de forma immediata, ser advertit si li falta algun document o hi ha alguna deficiència que esmenar, la qual cosa agilita molt la burocràcia.
En entrar en la OAC, el ciutadà es troba amb una màquina expenedora de torns que distribueix entre les set taules existents i amb personal preparat per a oferir una atenció multilingüe. Com ha explicat el tècnic responsable de la secció, Miguel Caselles, quan el veí registra la seua sol·licitud directament es genera una comunicació interna cap al departament corresponent, la qual cosa permet solucionar tràmits en un mateix dia. A més, açò ajuda a simplificar la tramitació i fins i tot evita a l'interessat el desplaçar-se a altres dependències municipals.
Així mateix, s'està ultimant un acord amb una entitat bancària per a poder realitzar els pagaments de taxes amb targeta de crèdit i en un futur proper l'Ajuntament de Xàbia s'adscriurà a la red.es, que permet pagaments on line directament des del compte corrent. També s'està treballant intensament perquè en unes setmanes s'engegue l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC), que possibilitarà l'accés virtual a 50 tràmits, alguna cosa que estalvia el desplaçament i serà “un gran avantatge per als molts propietaris de segones residències, molts d'ells que viuen fora del país”, ha incidit el regidor.
Camprubi ha assegurat que amb aquesta reorganització, Xàbia es col·loca entre les ciutats més avançades en l'administració electrònica en el país, la qual cosa no solament beneficia al ciutadà, sinó a la pròpia capacitat organitzativa del Consistori. I és que, amb aquests nous sistemes es generen bases de dades que permeten saber que tràmits són els més demandats (i així simplificar-los o reforçar el personal que els gestiona) o detectar els punts exactes en els quals la tramitació es col·lapsa, amb el que és més fàcil posar-li remei.
Per a engegar la finestreta única ha sigut necessari molt treball previ, programari i sistematitzar els processos interns de l'Ajuntament, alguna cosa que també homogeneïtza el tracte al ciutadà.
Entre els tràmits que es gestiona estan l'empadronament, llicències d'ocupació o obres, certificats, inscripcions en registre, sol·licitud de guals, de beneficis fiscals, presentació de queixes o suggeriments, entre molts uns altres.