L'Ajuntament de Xàbia recorda als propietaris de gossos les seues obligacions en seguretat i higiene

20 jul 2012 Les ordenances sancionen les infraccions en matèria de tinença d'animals amb multes d'entre 300 i 15.000 euros

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha signat avui un bàndol recordant les obligacions d'higiene i seguretat que han d'acatar els propietaris de gossos i altres animals de companyia. Unes normes que estan arreplegades en les ordenances municipals i les infraccions de les quals estan sancionades amb multes d'entre 300 i 15.000 euros. I és que cada vegada més, la irresponsabilitat i poca conscienciació d'alguns ciutadans amb mascota provoca molèsties a la ciutadania, perjudica la imatge del municipi i càrrega a la comunitat amb despeses extra en neteja.
Per açò, l'Ajuntament de Xàbia ha decidit reforçar la vigilància policial davant aquest tipus d'infraccions i millorar els mètodes per a localitzar als gossos (i amos) responsables, a qui se sancionarà amb rigor per a intentar atallar el problema.
Tal com reflecteix la normativa (vigent des de 2001), tots els gossos hauran d'estar identificats electrònicament amb un xip i tenen prohibida l'entrada a parcs, jardins, platges i en tota classe de locals de pública concurrència, especialment els potencialment perillosos.
En aquest sentit, dins dels espais públics els gossos aniran obligatòriament subjectes per corretja o cadena i proveïts de la seua preceptiva documentació. Els animals classificats com potencialment perillosos a més deuen portar morrió i estar subjectes a una corretja d'una llargada màxima de dos metres i no extensible.
En matèria d'higiene, l'Ajuntament de Xàbia recorda que està terminantment prohibit que els gossos realitzen dejeccions i orines en vies i zones públiques, així com alimentar-los en la via pública deixant residus o brutícia.
Segons indica l'ordenança, els animals hauran de fer les seues necessitats en zones de terra i en cas que les mascotes embruten la via pública, els seus responsables han d'arreplegar les deposicions.
Encara que el compliment d'aquestes responsabilitats recau en el propietari de l'animal, qui s'ha de fer càrrec que la seua mascota no origine problemes o càrrecs a la comunitat, el Consistori posa facilitats. Com explica l'edil de Medi ambient i Serveis, Doris Courcelles hi ha habilitats diversos espais pipicán en parcs del municipi com el Montaner, Reina Sofia, Avinguda de Palmela, Pedro IV o Montserrat Caballé, entre uns altres.
Així mateix, en les oficines de Serveis i en les de turisme es poden trobar petits paquets de bolsetes especials per a arreplegar les deposicions de les mascotes i que l'Ajuntament lliura gratuïtament.