El Xàbia Jazz inclou un inusual concert d'acordió protagonitzat pel prestigiós músic Richard Galliano

18 jul 2012 El contrabaixista Omer Avital i la fusió de la cantant Andrea Motis amb el Joan Chamorro Group completen el cartell de la 12 edició del festival

L'Ajuntament de Xàbia ha presentat avui la XII edició del festival Xàbia Jazz, que se celebrarà del dissabte 4 al dilluns 6 d'agost, cada nit a les 22’30 hores, en la plaça de la Constitució.
El director artístic del festival, Kiko Berenguer, ha sigut l'encarregat de detallar el cartell d'artistes “d'altíssim nivell i qualitat inqüestionable” que es presentaran davant el públic del Xàbia Jazz. Així, el dissabte 4 d'agost obrirà el certamen el contrabaixista Omer Avital, un músic nascut a Israel de pares de descendència marroquina i iemenita. Les influències d'aquest music provenen principalment de fundadors del jazz com Oscar Pettiford, Ray Brown, Paul Chambers i Sam Jones, a més de músics contemporanis com Scott LaFaro, Eddie Corvsez, Charlie Hayden i Ron Carter. En l'actualitat el seu treball es desenvolupa en el si de l'excel·lent quintet que lidera i amb el qual acaba de traure el disc “Suite of the east”.
El diumenge 5 d'agost pujarà a l'escenari el francès Richard Galliano, compositor i gran referent de l'acordió, un dels instruments més absents en l'escena del jazz. Galliano barreja el seu bell jazz melòdic amb diversos estils musicals per a donar a la seua música un sabor francés i versatilitat. Berenguer ha assegurat que aquest concert despertarà un gran interès entre el públic donat l'inusual de l'instrument.
Finalment per al tancament del festival, dilluns 6 d'agost, s'ha programat un concert pensat als amants del jazz clàssic i el jazz vocal: la  jove i polifacètica Andrea Motis (veu, trompeta i saxofon) actuarà amb el Joan Chamorro Grup en el qual, sens dubte, serà el concert més divertit del certamen. Aquesta agrupació, convertida en un fenomen social dins del panorama jazzístic actual, proposa temes frescos, fàcils d'escoltar i que gaudir acompanyats per Swingmaniacs, una divertida parella de ball. Es podran escoltar clàssics del jazz i bossa nova, cantats per Andrea, una veu càlida, omple de sensibilitat i de matisos; també hi haurà temes instrumentals, d'estils diversos com dixieland, new Orleans o swing.
La regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha indicat que el Xàbia Jazz no ha escapat a les retallades pressupostàries, per la qual cosa s'ha preferit programar solament tres actuacions però mantenir la qualitat per a protegir el prestigi i el creixement de públic que ja es va experimentar l'any passat. Bolufer ha recordat que les entrades costen 15 euros (12 per a jubilats i joves) i que l'abonament per als tres concerts tindrà un preu de 30 euros.
Així mateix, dins de la voluntat de convertir el festival en un fenomen global dins del municipi, aqueix any (a proposta del Consell de Turisme) diversos restaurants del municipi oferiran un menú especial les nits de concert que inclou l'entrada. Així, per 35 euros es podrà sopar i tenir els llocs reservats prèviament.
El regidor de Foment Econòmic, Juan Luis Cardona, ha destacat la col·laboració de l'hostaleria i l'associació Xàbia Històrica, que ha programat concerts itinerants de jazz els dies previs al festival i la mostra fotogràfica FotoJazz en els aparadors dels comerços.
Finalment, l'alcalde, José Chulvi, ha felicitat a la direcció artística del certamen per haver aconseguit mantenir la qualitat i expectatives del Xàbia Jazz “un festival consolidat i reconegut dins del circuit” malgrat la conjuntura econòmica i ha destacat el caràcter mediterrani de les actuacions d'enguany.