Els serveis psicològics i jurídics del departament d'Igualtat van atendre 403 casos durant 2011

17 jul 2012 L'Ajuntament de Xàbia ofereix els serveis d'assessorament de forma gratuïta

El departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Xàbia, integrat dins de l'àrea de Serveis Socials, va atendre durant l'any 2011 un total de 403 consultes entre el servei d'assessorament jurídic i el psicològic per a dones víctimes de maltractaments, tots dos de caràcter gratuït i confidencial.
Dins del servei municipal d'assessoria psicològica a les víctimes de violència de gènere, han sigut 151 les consultes ateses, una xifra major que l'any 2010 en el qual es van realitzar 127. En trets generals, les més afectades per violència de gènere han sigut dones d'entre 18 i 44 anys, de les quals 77 són espanyoles, 63 comunitàries i 11 no comunitàries. Així mateix, de les ateses, el 49% asseguren portar més d'un any patint maltractaments i un 18% més de cinc anys, la qual cosa indica que no es tracta d'una situació aïllada sinó un problema “perllongat i continuat en el temps i que es revele invisible per al sistema sanitari”.
Quant a l'apartat jurídic, atès per una advocada, han sigut 252 consultes, la qual cosa suposa un lleuger descens respecte al 2010, en el qual es van realitzar 303 atencions. Segons mostra el balanç del departament, les usuàries del servei són dones entre 22 i 65 anys (la majoria d'entre 25 i 40 anys), amb una formació acadèmica bàsica, escassos recursos econòmics, sense habitatge propi ni treball estable. La majoria d'elles són de nacionalitat espanyola.
A més de les 64 sol·licituds per a la intervenció de la justícia, les usuàries han demandat informació sobre temes judicials com a herències, incapacitació, internament, arrendaments, desnonaments o hipoteques (44 casos), altres 43 han preguntat per informació bàsica per a la separació o divorci i 32 per aspectes relacionats amb la guàrdia i custòdia. També han sigut 32 les consultes sobre maltractaments o ordres de protecció, 30 sobre qüestions laborals o de prestació, 18 sobre incompliment d'ordres d'allunyament o altres resolucions judicials. En menor percentatge també s'ha assessorat en assumptes penals (10 casos), estrangeria (5 casos) i menors o paternitat (3 casos).
La regidora d'Igualtat, Empar Bolufer, ha recordat a tots els ciutadans i ciutadanes la gratuïtat d'aquest servei que, a més d'informar sobre drets, com afrontar un procés judicial o les mesures de protecció, també guien cap a altres recursos dels quals disposa el municipi o les prestacions. Així mateix, l'edil ha destacat la importància de l'assessorament psicològic a l'hora de prendre una decisió i a adaptar-se a una nova situació de vida una vegada trencada la situació de violència, a més de superar les conseqüències que el maltractament ha tingut per a la dona i els fills.