Xàbia cerca els seus arbres singulars

16 jul 2012 L'Ajuntament i la Fundació Cirne volen inventariar el patrimoni arbori

L'Ajuntament de Xàbia, en un projecte compartit amb la Fundació Cultural Cirne, ha iniciat la cerca dels arbres monumentals, centenaris o singulars que existeixen en el terme municipal amb la intenció de catalogar-los. A aquest efecte, s'han editat uns fullets amb la informació en valencià, castellà, anglès i alemany en el qual es demana la col·laboració ciutadana. Aquells que sàpien on hi ha algun arbre singular poden contactar amb la fundació o amb les oficines de turisme del municipi (en el cas que tinguen problemes amb les llengües oficials).
S'ha triat l'estiu per a engegar aquesta iniciativa ja que és l'època en la qual hi ha una major ocupació de les segones residències. I és que la major part de l'arbrat singular es troba en propietats privades.
Des del Consistori s'incideix que la intenció principal de tenir localitzats aquests arbres és realitzar un inventari del patrimoni arbori local i impulsar diverses accions que ajuden a reivindicar-ho i promocionar-ho. Entre elles, publicar un catàleg que recopile les fitxes dels exemplars i preparar una exposició didàctica dirigida especialment als escolars perquè aprenguen a apreciar i respectar el patrimoni vegetal autòcton. De cara al futur, d'aquesta xarxa amb arbres d'interès podria sorgir una ruta o recorregut que oferir (en dates concretes i pactades amb els propietaris) als veïns i turistes interessats.
L'Ajuntament de Xàbia insisteix que tenir un arbre monumental no comporta perjudicis, més que la prohibició d'arrancar-ho. Per contra, té diversos avantatges, com la possibilitat que personal de l'Ajuntament li ajude en les labors de poda, manteniment o tractament de plagues.
En aquesta campanya col·laboren la Fundació Cirne i les regidories de Medi ambient i Turisme