Les festes de moros i cristians prenen el port de Xàbia a partir d'aquest cap de setmana

10 jul 2012 La presentació oficial de les filaes obri una setmana repleta d'activitats, música i festa

Les festes de moros i cristians arriben com cada estiu al municipi de Xàbia i ho fan amb un complet programa dedicat a Sant Jaume que es perllongarà des d'aquest dissabte 14 de juliol al diumenge 22. Serà el tret del coet anunciador de la festa el que òbriga la nit del dissabte 14, una vetlada en la qual els membres de les 12 filaes participants realitzaran una cercavila pels carrers del port fins a l'avinguda Jaume I, on a les 22 hores començarà la presentació oficial dels bàndols i les autoritats festeres per al 2012.
El president de la junta de festes de moros i cristians de Xàbia, Juan Luis Buigues Catalá, compartirà escenari amb la capitana del 2012: Cristina Ramos Asenjo, de Pirates de Sant Jaume i les dues bandereres: María Serrat Martí, de la filà Cristians Vells, i Lucía Andrés Lacueva, de Almoriscos. La primera nit de festes es completarà amb una discomòbil fins a la matinada.
Ja el diumenge s'oferirà en el carrer Sevilla l'espectacular concert de música festera, en el qual a partir de les 20’30 hores la banda del Centre Artístic Musical interpretarà marxes mores i cristianes sota la direcció de Juan Sanjuan.
El programa es reprèn el dimarts 17 de juliol, amb un parc infantil a partir de les 18 hores en la Placeta del Convent i des de les 20 hores una visita al poble amb recorregut per les calles Príncep d'Astúries, Placeta del Convent, Ronda Sud i Sant Jaume, on es deixarà una ofrena floral en la fornícula del patró.
El dimecres 18 de juliol, a les 19 hores, s'inaugurarà la XIII fira medieval en els carrers Sevilla i Andrés Lambert (un mercat que estarà instal·lat fins al final de les festes) i a les 20 hores està programat un alardo amb tret de arcabuseria des de la rotonda dels dofins fins a Jaume I. Aqueixa nit hi haurà sopar de germanor i discomòbil en el carrer doctor Fleming.
El dijous, la junta de moros oferirà una paella gegant en l'Avinguda Jaume I a la vesprada tindrà lloc l'ofrena de flors a la Mare de Déu del Loreto per part de totes les comissions festives del municipi.
El divendres dia 20 s'inicia la recta final dels festejos amb una sardinada per a esmorzar oferida per la filà Pirates de Sant Jaume i inclou una cita ineludible, a partir de les 21 hores en la platja de la Grava, on es podrà veure el desembarcament de les tropes musulmanes, la lluita entre dos bàndols, l'ambaixada cristiana i la rendició del castell. A la nit hi haurà batucada i discomòbil.
El dissabte 21 de juliol haurà despertada, xocolatada i jocs infantils en l'Avinguda Jaume I i ja a la vesprada, a partir de les 20’30 hores es podrà gaudir de la reconquesta i ambaixada cristiana completada amb un espectacle de lluita i arcabussos. A la nit hi haurà orquestra i un correfocs pels carrers de Duanes.
L'últim dia de les festes serà el diumenge 22 de juliol, dia en el que totes les filaes desplegaran els seus vestits, músiques i espectacles per a protagonitzar l'única desfilada de gala d'aquesta edició. Abans, a les 19 hores, totes les bandes de música que participen faran una cercavila i interpretaran conjuntament el pasdoble Xàbia.
A les 20 hores s'iniciarà la desfilada, que obriran les hosts mores (Schaitans, Almoradins, Almoriscos, Jalufos, Xibia, Baharis i Al Tariks) i tancaran les tropes cristianes (Ballesters, Trabuquers, Cristians Vells, Contrabandistes de Xàbia i Pirates de Sant Jaume, que enguany ostenten la capitania). Com a fi de festes hi haurà un vistós castell de focs artificials aquàtic llançat des de l'escullera.