El Consell dels Xiquets lliura a l'Ajuntament de Xàbia un llistat de propostes per a millorar el municipi

06 jul 2012 Els xiquets reclamen canvis en les infraestructures esportives i en els parcs

El Consell dels Xiquets va tancar ahir el seu primer curs com a òrgan assessor de l'Ajuntament de Xàbia en un acte celebrat en el saló de plens i al que van assistir els seus pares i professors. Aquests xiquets, representants dels seus col·legis i instituts, porten reunint-se periòdicament des de novembre per a donar veu i debatre les necessitats dels menors i traslladar-les a l'executiu. De fet, ahir van lliurar a l'alcalde, José Chulvi, un llistat amb les propostes en matèria de serveis i mobilitat que han elaborat dins d'aquest projecte pioner en la província d'Alacant.
El regidor de Participació Ciutadana, Cesc Camprubi, va assegurar que no es tracta d'una mera “carta als reis mags” sinó que són proposades “reflexionades i pensades per a millorar la Xàbia del futur” que han sorgit després de 10 sessions de treball. Camprubi va destacar que moltes d'elles coincideixen amb el que reclamen altres fòrums de participació com l'Agenda 21 o els fòrums per al Pla Estratègic, però unes altres “són coses que un adult no veuria i que solament es detecten mirant la ciutat amb els ulls d'un xiquet”.
El regidor va mostrar la seua satisfacció pels resultats d'aquest experiment i va agrair als xiquets “l'energia i vitalitat” que han aportat en un projecte en el qual ho han passat bé i han col·laborat en la vida municipal. Camprubi també va donar les gràcies als pares i col·legis per la seua col·laboració.
A partir d'aqueix moment, els xiquets van prendre la paraula per a explicar la seua experiència, com han funcionat i què és el que més els ha agradat de pertànyer al Consell dels Xiquets. Van parlar Alejandro Junquera, Cristian Palao i Itziar Espasa, els qui van assegurar que ha sigut una bona experiència, divertida i que recomanen a tots els xiquets. També es va passar un video amb imatges de les reunions i experiències que s'han viscut en aquests mesos, com la qual els va posar en la pell de persones amb mobilitat reduïda o invidents i els problemes que enfronten per a moure's pel municipi.
Després, Israel Aguilar, va començar a detallar algunes de les propostes que han fet arribar a l'alcalde en matèria de mobilitat (autobús gratis per als xiquets per a anar a la platja, carrils bici fins als col·legis, fomentar el transport públic o pintar passos de vianants en l'Avinguda del Pla), així com algunes millores en les infraestructures esportives (graderies en la pista dels Mesquides, noves xarxes per al camp de Duanes, canastres de basket per al parc de Thiviers, la millora de la pista d'atletisme o una piscina coberta).
Finalment, Pablo Roselló va ser l'encarregat de detallar com creuen els xiquets que deurien ser els parcs de Xàbia: amb tres zones diferenciades per edats (amb gronxadors i jocs per als més xicotets, rocòdrom i tirolina per als adolescents i un lloc específic per als adults amb bancs de descans i espai per a jugar a petanca), amb cartells educatius sobre la flora i fauna del lloc, llibres per a llegir i zona wifi, a més de dotacions com pipican o fonts per a beure.
Roselló va acabar deixant clar que “si aconseguim que alguna de les nostres propostes es convertisca en realitat serà tot un assoliment”, la qual cosa va arrancar els aplaudiments del públic.
Va tancar l'acte l'alcalde, José Chulvi, qui va agrair als xiquets que hagen dedicat el seu temps lliure per a millorar la societat en la qual viuen i als centres i pares la col·laboració i confiança en un projecte pioner en la província i que ja ha despertat l'interès d'altres municipis. “Era tota una aventura i estem molt contents de veure què ens heu presentat” els va indicar als xiquets, a els qui els va assegurar que es tindran en compte les seues propostes i, les que es puguen complir, “es reconeixerà que han sigut vostres idees”.
Entre els assistents a la clausura de curs del Consell dels Xiquets van estar prenent nota de les peticions diversos regidors com Paco Torres, Oscar Antón, Antonio Miragall, Juan Luis Cardona, Tere Bisquert, Empar Bolufer, Juan Planelles o Jose Luis Genovés.