L'Ajuntament de Xàbia demana als propietaris que mantinguen netes les parcel·les en desús per a evitar incendis i plagues

03 jul 2012 Els agricultors assenyalen que les terres abandonades atrauen a senglars i *concejos que els danyen les seues collites

La regidoria d'Agricultura de Xàbia ha demanat als propietaris de parcel·les en desús que facen un esforç per mantenir-les netes i contribuïsquen així a frenar la creixent presència de senglars i conills que estan perjudicant als camps en producció. Com ha explicat el regidor d'Agricultura, Juan Luis Cardona, el sector agrícola ha mostrat la seua preocupació a través del Consell Agrari pels estralls que fan aquests animals en les seues plantacions i ha posat en relleu que la proliferació de parcel·les plenes de mala herba contribueix a atraure'ls al terme municipal.
A més, aquestes propietats sense esbrossar es converteixen en un focus fàcil per als incendis, sobretot en un estiu tan sec com el qual estem suportant. En aquest sentit, des de l'Ajuntament es recorda que amb les actuals lleis, si s'origina un foc en una parcel·la privada, és el seu propietari qui deu fer front a les despeses derivades de l'extinció de l'incendi. Així doncs, no fer-se càrrec del seu manteniment pot acabar amb una elevada multa i contribuir a iniciar una catàstrofe natural.
Des de la regidoria d'Agricultura es proposa a aquells que no puguen fer-se càrrec del manteniment de les seues terres (i si aquestes estan catalogades com a agrícoles), que les cedisquen al projecte Terra Xàbia, amb el qual se'ls assignarà un responsable que, a canvi de conrear-les, les mantindrà netes.
I és que a Xàbia, hi ha una ordenança que reflecteix que “els propietaris de tota classe d'immobles estan obligats a mantenir els mateixos en perfecte estat de neteja i ornat, de tal manera que s'aconseguisca una uniformitat en la seua estètica, d'acord amb el seu entorn urbà i condicions de salubritat”. Unes obligacions que, amb la crisi, molts han deixat de costat obviant els perjudicis que açò suposa no solament per a l'agricultura sinó per al veïnat en general, ja que aquest problema és un dels quals més queixes genera en el municipi. En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'intensificarà la vigilància per a detectar qui no compleix la normativa i començarà a obrir expedients als infractors.