El jaciment de la Cova de Migdia serà accessible virtualment gràcies a uns suports tridimensionals punters

28 jun 2012 La Fundació Cirne presenta la realitat augmentada i un videojoc sobre les restes i pintures rupestres mil·lenàries trobades en la cova

La Fundació Cultural Cirne de Xàbia ha presentat dos innovadors suports de divulgació amb els quals pretén posar a l'abast de qualsevol investigador o simplement interessat totes les dades i conclusions extrets de l'excavació i anàlisi de la Cova del Barranc de Migdia, situada en el Montgó. Es tracta d'una cavitat poc accessible en la qual s'han descobert intactes diversos paquets de restes òssies de 5.000 anys d'antiguitat (època calcolítica) i part dels seus aixovars, la qual cosa combinat amb les pintures rupestres també existents la converteix en un jaciment funerari pràcticament únic.
L'excavació va ser finançada i coordinada per aquesta fundació de Xàbia però la gran importància a nivell arqueològic dels vestigis trobats va fer que el Ministeri de Cultura s'implicara econòmicament en la seua divulgació. També ha despertat l'interès de la comunitat científica i d'universitats estrangeres que estan analitzant l'ADN dels ossos oposats.
Ara Cirne ultima dos productes audiovisuals que permeten recrear de forma tridimensional l'interior de la cova i des d'un ordinador, Ipad o mòbil, interactuar amb les ceràmiques i ossos descoberts. El professor i investigador de la Universitat d'Alacant Javi Esclapés ha presentat avui la “realitat augmentada” de la cova, una recreació que possibilita als interessats introduir-se virtualment en la cova, tocar les peces, acostar-les i fins i tot ampliar la informació en enllaçar amb videos específics. També s'ha preparat un videojoc que inclou un passeig virtual per l'interior de la cavitat (una cosa també capdavantera), l'exploració dels objectes en 3D i àmplia informació sobre el jaciment.
Com ha indicat l'arqueòleg Marco Aurelio Esquembre, aquests materials tridimensionals són un “avanç importantíssim en la divulgació científica” ja que suposa un gran salt a l'hora de presentar els resultats, fins ara sempre limitada als articles en revistes científiques. Així mateix, ha continuat Esquembre, aquests suports penjats en internet permetran “que qualsevol professional del món investigue la cova de Migdia i conega els avanços al mateix temps que nosaltres”, veja evolucionar les dades sobre els ossos oposats i fins i tot puga aportar les seues teories sobre el jaciment.
Aquests projectes junt a un documental audiovisual encara en edició donen continuïtat a la important campanya de divulgació sobre la cova funerària que s'ha realitzat a Xàbia, amb una exposició didàctica instal·lada en la mateixa seu de Cirne i per la qual han passat més de 500 xiquets i nombrosos veïns i residents.
Com ha explicat des de la fundació Chus San Pedro, oferir aquesta mostra i els tallers didàctics que l'han acompanyat ha sigut un “autèntic gaudi per a nosaltres, ja que hem sentit com els xiquets s'han vist atrets per la història i la màgia de la Cova de Migdia”, un lloc especial que “els hem transmès que és un patrimoni seu i de la humanitat”.  San Pedro ha assegurat que els estudiants han quedat expectants per poder veure els materials en 3D que s'estaven preparant i que pròximament podran descobrir en el Museu Arqueològic Soler Blasco de Xàbia quan s'habilite una sala permanent sobre la cova i els seus continguts. Però abans, com ha avançat el president de Cirne, Enric Martínez, l'exposició amb els panells i la recreació de la cova en resines es reinaugurará en el museu a partir del 24 d'agost. Després també serà exposada en la seu del Parc Natural del Montgó.
Martínez ha recalcat la satisfacció que els està proporcionant aquest projecte i l'acceptació que ha provocat tant entre els estudiants com entre la ciutadania. En aquest sentit ha destacat la gran afluència de residents d'urbanitzacions del Montgó que s'han interessat per la mostra després de ser testimonis del discórrer de les excavacions, en les quals va haver de col·laborar un helicòpter donada la poca accessibilitat de la gruta.
Per la seua banda, la regidora de Cultura, Empar Bolufer, ha recolzat la presentació i ha volgut donar les gràcies a la fundació pel treball que està realitzant, sobretot amb els joves als quals ha presentat la història local amb mitjans nous que els són atractius