L'Ajuntament de Xàbia demana una nova ponència de valors cadastrals

19 jun 2012 Després de l'anul·lació del “cadastràs” estan vigents uns valors del 1995 que l'executiu considera “injusts"

L'equip de govern de Xàbia (PSPV, Xàbia Democràtica i Ciutadans per Xàbia) ha aprovat avui en un ple extraordinari iniciar l'expedient per a sol·licitar una revisió dels valors cadastrals. La mesura ha comptat amb el suport dels edils del Grup Mixt i amb els vots en contra dels tres regidors de Bloc Centristes i tres regidors del PP, mentre que els altres dos components del grup popular han optat per abstenir-se.
Segons ha explicat el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, després de tancar-se el procés judicial que va iniciar el Consistori contra la ponència de valors de 2005 (coneguda popularment com el cadastràs) i que aquesta haja sigut declarada nul·la, el Cadastre tornarà a taxar les propietats a Xàbia arregle a uns barems datats en 1995, uns valors que 17 anys arrere tenien el seu sentit però que avui són “injusts”, ha definit Antón.
El regidor ha plasmat el desfasament d'aqueixes taxacions del sòl amb la realitat posant com a exemples que un metre quadrat en una zona de casc urbà com pot ser el carrer Thiviers, Pío X o, Avinguda Jaume I o Juan Carlos I està valorat quatre o fins i tot sis vegades més que el metre en altres punts residencials com a Cala Blanca o la l'Atzúvia.
A pesar que el d'avui és solament el pas inicial, després del que va ocórrer en 2005 l'alcalde, José Chulvi, és conscient de la inquietud que pot generar en la ciutadania l'anunci d'una revisió cadastral. Davant açò ha volgut tranquil·litzar als veïns i s'ha compromès al fet que el seu executiu vetlarà perquè la revisió siga justa i es adeqüe a la realitat, examinant a fons cada document que els remeta el cadastre.
Davant la pregunta sobre si existeix possibilitat que els propietaris que han pagat de més recuperen l'IBI indegudament cobrat, l'alcalde ha avançat que es demanaran quants informes siguen necessaris per a aclarir aquesta situació malgrat les males expectatives que ofereixen els dos que el Consistori ja té en les seues mans.
Prova d'aqueixa voluntat ha sigut la postura presa per l'executiu davant una esmena presentada pel portaveu popular, qui ha reclamat que l'Ajuntament demane un dictamen del Consell Juridic Consultiu en el qual s'aclarisca si es pot demanar la devolució de l'IBI i la manera de fer-ho. Aquesta esmena ha prosperat amb l'únic vot a favor de quatre regidors del PP i dos del Grup Mixt i gràcies a que la resta de la Corporació s'ha abstingut.
L'alcalde ha tancat el debat demanant “responsabilitat” a tots els regidors de l'Ajuntament davant un assumpte que fa tres legislatures que s'arrossega i que ha sigut una gran preocupació per a molts propietaris que no es mereixen que se'ls generen falses expectatives per culpa de la lluita política.
Així mateix ha demanat també cooperació davant la situació econòmica que es presenta. I és que la revisió cadastral de 2005 ha permès a l'Ajuntament de Xàbia ingressar durant 7 anys uns engruixats ingressos en concepte d'IBI, ingressos que les anteriors corporacions han consolidat en despeses. Ara, l'executiu afronta un desajustament proper als set milions d'euros sense amb prou faenes capacitat d'endeutament.
Per açò, el Consistori es veurà obligat a preparar un pla d'ajust que encara que no fa perillar cap servei important, sí comportarà la reducció de la despesa. En aquest sentit, l'alcalde ha reiterat la voluntat del seu equip de govern de consensuar amb els òrgans de participació ciutadana de quines partides es retallen pressupostos.