El cadastre confirma que utilitzarà els valors de la ponència de 1995 per a calcular el padró de l'IBI a Xàbia

14 jun 2012 L'Ajuntament anuncia la “victòria” contra el cadastràs i avança que prepararà un Pla d'Ajust per a assumir la nova realitat econòmica

Després de set anys de batalla judicial, l'Ajuntament de Xàbia ha anunciat avui que la revisió cadastral de 2005 ha sigut definitivament anul·lada. En les últimes hores, la Direcció general del Cadastre ha remès al Consistori un avanç de l'informe de l'Advocacia de l'Estat que assumeix la sentència del Tribunal Suprem que anul·la l'última revisió dels valors i confirma que començarà a confeccionar el padró de l'Impost de Béns Immobles (IBI) basant-se de nou en els valors cadastrals vigents des de 1995.
L'alcalde, José Chulvi, ha participat als portaveus de tots els grups municipals (presents en la compareixença) el que ha qualificat com una “victòria” de tot el municipi contra un acte administratiu injust i que ha obligat a tots els propietaris a suportar durant anys una gran càrrega impositiva i altres perjudicis, com la dificultat d'obtenir beques per l'alt valor del seu patrimoni.
Chulvi ha recalcat que aquesta bona notícia és el fruit del treball de les tres últimes Corporacions, que han mantingut ferma la batalla judicial contra el cadastre i que ara comparteixen l'alegria per l'anul·lació definitiva del conegut com “cadastràs”.
Amb aquest canvi, l'Ajuntament ha d'assumir una nova situació econòmica, ja que es recaptarà al voltant de 7 milions d'euros menys del previst en el pressupost del 2012, per la qual cosa es veurà abocat a aplicar un pla d'ajustos i un pla econòmic financer que es consensuarà amb òrgans de participació ciutadana i tots els departaments. En aquest sentit, l'alcalde ha trasllat un missatge de tranquil·litat a la població garantint que les arques públiques “tenen múscul suficient per a assumir aquesta situació i mantenir tots els serveis públics”.
Com ha explicat el responsable d'Hisenda, Oscar Antón, l'Ajuntament està a l'espera que el cadastre li remeta amb rapidesa el nou padró per a traure a cobrament l'IBI en període de voluntària. Aquest es calcularà amb la taxació de les propietats vigent des de 1995 a la qual caldrà sumar-li un 10% en compliment del recent decret aprovat pel Govern Central i afegir les noves construccions. Així mateix, el tipus impositiu de l'IBI també serà el vigent en 2005, és a dir, el 0’85%. Des d'ara queden suspeses la liquidació de les plusvàlues i les noves altes de l'IBI calculades amb la ponència anul·lada.
Nova revisió
L'equip de govern assumeix que tornar a la taxació de 17 anys arrere és tenir una ponència desfasada, una injustícia per a molts propietaris i fins i tot pot haver perjudicats. Per açò, ha començat a treballar per a demanar amb la major rapidesa una nova revisió del cadastre que s'ajuste a l'actualitat i a la realitat. Sobre aquest tema, l'alcalde ha apuntat que en un moment òptim per a aquest tràmit posat que les propietats tenen uns valors més realistes que en l'època del boom immobiliari.
Així doncs, demà divendres hi haurà una comissió d'Hisenda per a preparar els dictàmens i dimarts que ve un ple extraordinari per a iniciar la tramitació. També dilluns que ve està prevista una reunió amb la directora general del cadastre, que ha brindat tota l'ajuda al municipi per a afrontar aquesta situació fora del normal.
Els portaveus de tots els partits amb representació en l'Ajuntament han comparegut units en aquest tema de vital importància per al municipi i que ha trastocat l'economia de moltes famílies durant molt temps. De fet, el regidor d'Hisenda ha revelat que el 50% de les visites que ha atès en enguany han sigut de persones que es confessaven incapaces d'assumir els impostos cadastrals.