L'alcalde destaca l'augment de la participació i la transparència en el seu primer any de govern

14 jun 2012 La millora en l'atenció ciutadana i en la gestió de les obres públiques són alguns dels objectius compliments de l'executiu

L'equip de govern de Xàbia, format per PSPV, Xàbia Democràtica i Ciudadanos por Jávea, ha fet avui un balanç aprofitant que aquesta setmana es compleix el primer aniversari des que van assumir la gestió municipal. L'alcalde, José Chulvi, ha definit enguany com a “intens i ple de treball” dirigit a canviar la relació de l'Ajuntament amb els ciutadans.
En aquest sentit, Chulvi ha manifestat que per al seu executiu era fonamental “que es palpara un canvi d'actitud” pel que en aquest temps, les portes dels despatxos dels regidors i de l'alcaldia “han estat sempre obertes a qualsevol ciutadà”, com demostren les més d'1.300 anotacions de cites que ha tingut en la seua agenda. A més, ha incidit que actualment hi ha una relació fluïda amb els ciutadans i associacions, una voluntat d'explicar les decisions que es prenen i es tira mà de tots els mitjans, incloses les xarxes socials, per a facilitar la interrelació amb els ciutadans.
L'alcalde també ha esmentat la transparència que ha guanyat la gestió municipal amb l'engegada de la junta de govern, un òrgan que s'ha reunit 51 vegades en els últims 12 mesos i que, a més de permetre una major “cohesió, informació i coordinació” entre els regidors, dóna l'opció als partits en l'oposició, a través de les actes, d'estar informats setmanalment de tot el que es decideix.
En tercer lloc, Chulvi ha destacat el gran procés de participació ciutadana que s'ha engegat a Xàbia (s'han celebrat 10 sessions dels fòrums per al pla estratègic, 8 consells d'Urbanisme i Medi ambient, 6 reunions del Consell de Turisme, vuit sessions de l'Agenda 21, cinc reunions del Consell Agrari, dos del de comerç i 7 del Consell dels Xiquets). Per tot açò, el responsable municipal ha considerat que un any després “aquest Ajuntament és més obert, més transparent i més participatiu”.
Així mateix, l'alcalde també ha esmentat altres compromisos electorals que s'han assumit, com la reducció del sou dels regidors (enguany ha suposat un estalvi proper als 200.000 euros), la millora en l'atenció al públic amb l'Oficina d'Atenció Ciutadana (que concentra quasi tots els tràmits), l'obertura del Help Desk (atenció multilingüe), el desbloqueig de l'oficina tècnica i sobretot, un canvi radical en la gestió de les obres. “Hem passat de la queixa contínua a planificar les obres amb naturalitat, parlant abans amb els afectats i planificant para no generar problemes afegits”.
En matèria econòmica, el Consistori de Xàbia s'ha convertit en un dels únics municipis de la província a tenir el pressupost en vigor l'1 de gener, ha propiciat la baixada més important dels últims anys en el tipus de l'IBI i pogut pressupostar entre les inversions els projectes que van triar els ciutadans.
En polítiques d'ocupació, el primer edil ha recordat que s'ha contractat els treballs de l'Ajuntament i de Amjasa amb empreses locals, s'han obert dues borses de treball, i s'han aprovat mesures de suport a emprenedors, com l'exempció de la taxa per obertura de negocis, a més de col•laborar activament en la seua formació. L'alcalde ha admès que generar treball segueix sent una de les prioritats del seu govern i ha assegurat que les últimes xifres (durant l'últim mes, és el municipi on més ha baixat l'atur en tota la Marina Alta), encara que són esperançadores, no són suficients.
El responsable municipal ha enumerat que en els departaments d'esports, cultura, educació “s'ha fet un esforç titànic per a mantenir i millorar les activitats” i també ha parlat del bon treball en Turisme, Seguretat Ciutadana,Urbanisme o fins i tot Serveis Socials, que ha pogut augmentar l'atenció en aquests moments complicats.
Segons ha conclòs l'alcalde, “el treball en equip està donant els seus fruits” i per açò ha reconegut el paper jugat pels tinents d'alcalde, Oscar Antón i Juan Ortolá, “qui m'han demostrat la seua confiança en el dia a dia i que era possible donar-li un altre aire a les formes que des de ja fa molt temps s'havien instal•lat en aquest ajuntament” fins a aconseguir “gaudir, estar a gust, implicats, decidits, il•lusionats, enfortits i amb moltes ganes de treballar”.
Ortolá ha confirmat el bon ambient i confiança que es palpa en l'executiu, així com entre les opinions que li arriben dels ciutadans.
Per la seua banda, Oscar Antón ha mostrat el seu orgull per poder demostrar que en un any de gestió s'han complit alguns dels seus compromisos i s'han assegut les bases per a altres canvis de major importància. Antón també ha destacat l'ambient de cooperació entre tots els departaments per a aconseguir tots els objectius que són interessants per al municipi.