El Festival Internacional de Xàbia incorpora a Grècia i Bulgària en la seua 17 edició

08 jun 2012 L'esdeveniment multicultural obri una nova etapa programar-se de forma autònoma fóra de les festes de Sant Joan

L'Associació Cultural del Festival Internacional de Xàbia ha presentat avui el seu llibre guia per a la 17 edició del seu festival anual, un esdeveniment que plasma la riquesa del cens del municipi (a Xàbia hi ha empadronades persones originàries de 84 països diferents) i que té com a objectiu compartir la cultura i gastronomia de les terres d'origen amb la d'acolliment.
Després de 16 edicions inclòs dins de la programació de les Fogueres de Sant Joan, enguany el festival internacional aposta per un fort canvi: pren entitat pròpia i se celebrarà després de les festes locals. Així, la fira tindrà tot el protagonisme el cap de setmana del 28 i 30 de juny i comptarà amb stands representatius d'Alemanya (Turingia), Argentina, Bèlgica (Brujas), Brasil (Florianápolis), Bulgària, Colòmbia (Aracataca, el poble on va nàixer Macondo), Equador, Espanya (la Marina Alta), Filipines (Baguio City), França (Sarlat), Grècia (les illes Gregues), Indonèsia (Papua), Anglaterra (els jocs olímpics 2012), Itàlia, el Marroc, Perú, Suïssa (Schaffhausen), Uruguai (Punta de l'Est) , Veneçuela, Andalusia (Còrdova), Xàbia i les associacions com la protectora d'animals Apasa o la Creu Roja.
Hi haurà tres vesprades per a visitar els llocs distribuïts per l'Avinguda Augusta i com és habitual, l'associació ha programat actuacions musicals i exhibicions de balls regionals per a acompanyar l'oferta. Enguany es barrejaran danses típiques de Xàbia amb les peruanes, flamenc, filipines o d'indonèsia, entre unes altres. També s'ha planificat una vesprada dedicada als xiquets amb jocs o un taller de pizzes i exhibició de pizza acrobàtica oferida per Itàlia.
L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha explicat que ha sigut l'Ajuntament qui ha proposat el canvi de dates per a optimitzar recursos i ha agraït a l'organització que s'haja acoblat a aquesta variació que, en la seua opinió, suposarà un augment de visites. Chulvi ha incidit que aquest festival “mostra una cosa que ens fa diferents, la nostra convivència exemplar, i ajuda a estrènyer els llaços d'unió entre totes les nacionalitats”.
També el regidor de Relacions amb els Residents, Oscar Antón, ha recalcat el privilegi que és per a Xàbia poder organitzar un esdeveniment multicultural d'aquestes característiques amb els seus propis residents, una riquesa que solament tenen al seu abast grans ciutats “i que ens presenta com un municipi acollidor, tolerant i amb caràcter únic”. Tots dos responsables municipals han agraït públicament l'esforç i dedicació de l'associació cultural del festival, que cada any presenta l'adhesió de nous països, com és el cas de Grècia i Bulgària, els nous d'aquest 2012.
Per la seua banda, del president de l'associació, Raúl de Lope ha agraït el suport de sponsors i col·laboradors en aquests temps difícils i posat en relleu la il·lusió d'alguns residents per trobar materials i preparar menjars i articles amb els quals representar als seus països. En aquest sentit, De Lope ha convidat a tots a passar-se pel festival, una festa de diversió i alegria per a veïns i visitants.
També el vicepresident, Marcello Raucci, ha afegit que la programació de la fira està pensada perquè puguen gaudir d'ella els xiquets i els adults.

Desfilada de banderes i nova web
Com a cita prèvia a aquesta particular fira de nacions, els països participants desfilaran el matí el diumenge 17 de juny des del port a l'Arenal en la seua tradicional cercavila de banderes, en els quals s'abillen amb els vestits típics dels seus països.
Les persones interessades a sumar-se a aquesta associació ben siga dins d'un país ja establit o com a representant de noves regions, a més dels quals desitgen més informació del Festival poden dirigir-se a la nova pàgina del col·lectiu: festivalinternacionaldejavea.org