Una exposició trasllada a l'espectador a l'interior de la cova funeraria del barranc de Migdia del Montgó

23 may 2012 La mostra sobre l'època calcolítica s'inaugura aquest divendres en la seu de la Fundació Cirne de Xàbia

La Fundació Cirne i l'Ajuntament de Xàbia han presentat avui la que serà l'exposició més important de l'any en el municipi. “Art i mort al Montgó; la Cova del barranc de Migdia” plasma l'intens treball de de excavació i catalogació de l'important jaciment funerari trobat en una inaccessible gruta situada a 375 metres del vessant de solana del Montgó. Es tracta d'una necròpoli “singular i única” com ha explicat l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, que conserva enterraments que les datacions carbòniques situen en l'època calcolítica (4.683 anys d'antiguitat) i un conjunt de pintures rupestres d'estil esquemàtic.
Com ha detallat el president de Cirne, Enric Martínez, la mostra s'inaugurarà aquest divendres 25 de maig a les 20 hores en la seu de la fundació (Avinguda d'Alacant 18) i romandrà a la disposició del públic fins al 30 de juny. Està composta per 12 panells divulgatius que repassen les característiques de la cova, de les restes trobades, el seu context històric i tot el procés d'excavació i posterior catalogació utilitzant els mètodes més capdavanters. Així mateix hi ha vitrines amb alguns de les troballes i una reproducció de les pintures més representatives de la cavitat. Com ha destacat Martínez, l'objectiu de Cirne era “baixar la cova”, que està situada en un punt molt inaccessible, perquè poguera ser visitada per tots. Així mateix, l'exposició es completarà amb un taller didàctic per a escolars que, a més de descobrir aquests vestigis, podran aprendre, per exemple, a fer ceràmica com la que existia diversos mil·lennis arrere. La mostra, finançada gràcies a una subvenció de 69.504 euros del Ministeri de Cultura, tindrà caràcter itinerant i després de la fundació s'instal·larà en el museu arqueològic, que destinarà una petita sala a recrear l'ambient de la Cova de Migdia. Així mateix, s'està preparant un documental amb tot el procés de treball realitzat en tres campanyes d'excavació sufragades per Cirne i en la qual s'han involucrat nombrosos professionals com els arqueòlegs Marco Aurelio Esquembre o Juan de Déu Boronat i l'investigador de Noves Tecnologies de la Universitat Politècnica de València, Daniel Tejerina, que s'ha encarregat de tota la digitalització i escanejat en 3D i està preparant un audiovisual que simularà un recorregut virtual per la gruta similar a un videojoc.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha mostrat el seu agraïment al treball que està exercit Cirne a Xàbia i assenyalat que aquest projecte és exemple que una bona coordinació entre diferents administracions, com el Ministeri de Cultura, la Diputació, l'Ajuntament, la direcció del parc natural o el MARQ, és garantia d'èxit. Chulvi ha incidit en la repercussió mundial de les troballes en la cova i s'ha mostrat convençut que és una gran referència sobre la prehistòria del nostre poble i un atractiu cultural per a veïns i visitants.
El projecte de Cirne en la Cova del barranc de Migdia encara no ha acabat. Mentre estan pendents dels estudis d'ADN que s'estan realitzant en la Universitat alemanya de Mainz (el que permetrà concretar més el tipus d'enterrament, si era alguna cosa semblat a un panteó familiar o per a persones importants de l'època), la fundació ja prepara noves excavacions convençuda de la “potència” de la cova.