L'Ajuntament plasma les prioritats del pla estratègic en el document “Xàbia Qualitat”

15 may 2012 Els ciutadans advoquen per accions que augmenten la qualitat de vida i plasmen noves estratègies per a afermar el turisme

L'equip de govern de Xàbia ha presentat avui els primers extractes del pla d'acció que s'està confeccionant dins del procés de pla estratègic que es va iniciar fa poc més de sis mesos. Com ha explicat l'alcalde, José Chulvi, fins ara, s'havia treballat en cinc fòrums (Turisme, Territori i Medi ambient, Comerç, Benestar social i Cultura i Educació i Esport) que han analitzat les fortaleses i debilitats del municipi, cercat on pot haver-hi noves oportunitats de progrés i sobretot, mobilitzat la creativitat ciutadana per a confeccionar un model de ciutat “més atractiva, sostenible, que progresse social i econòmicament i amb un estil de vida equilibrat, integrador i saludable”.
El segon pas realitzat ha sigut analitzar tècnicament totes les propostes i transformar-les en l'estratègia per a aconseguir el model de ciutat que desitgem; d'açò ha nascut el document “Xàbia Qualitat” que sintetitza les accions que, segons l'opinió ciutadana, ajudaran a crear ocupació, prosperitat, fomentar la igualtat d'oportunitats, el medi ambient i l'entorn urbà. Com a extractes d'aquesta planificació s'han esmentat projectes relacionats amb el turisme com Gastroxabia (una aposta clara per la dieta mediterrània, slow food o accions complementàries dins dels restaurants o fins i tot obrir un aula gastronòmica en el mercat), Xàbia Activa (que combina l'esport amb els recursos de paisatge), Xàbia Espai Obert (una distribució pels espais urbans de totes les activitats que es planifiquen al costat d'associacions), Xàbia Crea (un projecte a nivell cultural) o VisitXàbia (una plataforma que aglutinarà tota la promoció on line del municipi).
Igual que per a turisme, hi ha altres blocs dedicats a la cultura, formació o benestar social, entre uns altres. Com ha insistit Chulvi, en tots els casos són documents “que romandran oberts, tant per a incloure noves accions o modificar aquelles que es tornen irrealitzables”.
L'alcalde ha ressenyat que moltes de les accions que es reclamen a l'Ajuntament no exigeixen grans inversions, sinó que són petits gestos que augmenten la qualitat de vida o la millora en infraestructures i equipaments urbans, per la qual cosa “que ja hem començat a dur-les a terme” ha assegurat el primer edil. En aquest sentit, el tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Oscar Antón, ha aclarit que el Pla Estratègic no generarà nous costos al Consistori sinó que servirà de guia per a dirigir les inversions de cada departament.
Tant Antón com l'alcalde han volgut agrair la participació de les moltes persones que formen part dels fòrums i que han demostrat que a Xàbia hi ha molts ciutadans preocupats pel seu poble i disposats a sacrificar el seu temps lliure per a cercar un futur. Ara, com ha indicat Antón, aquests ciutadans veuran com les seues inquietuds s'han tingut en compte i es materialitzen en projectes realitzables.
Per la seua banda, el regidor Juan Ortolá ha recordat que portar avant el pla estratègic va ser una dels fonaments del pacte de govern que van signar fa quasi un any el PSPV, Xàbia Democràtica i Ciutadans per Xàbia com a fórmula per a donar més participació als ciutadans. Quant a les pròximes reunions previstes per a avançar en aquest projecte, aquest dijous està convocat el fòrum de turisme, mentre que el proper dissabte 26 al matí hi haurà fòrums d'urbanisme i Serveis socials. Ja al juny se celebraran les sessions sobre comerç i Cultura.