L'Ajuntament de Xàbia reclama que el PATFOR no marque com a forestal el sòl urbà i urbanitzable del municipi

27 abr 2012 El ple amplia l'espai del mercadet a les places del Mercat i l'Església

La Corporació de Xàbia va aprovar anit en ple les al·legacions al Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana. La primera és que no es qualifiquen com a terrenys forestals el sòl que està marcat com a urbà i urbanitzable dins de l'actual Pla General ja que es considera que açò generaria una inseguretat jurídica. Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Pere Sapena, si el sòl està grafiat com a forestal a l'hora de construir és preceptiu un informe favorable de la Conselleria, la qual cosa complicarà la burocràcia i retardaria el procés. Solament l'Ajuntament té 200 parcel·les urbanes o urbanitzables que ara s'han marcat com a forestals, la qual cosa ajuda a fer-se una idea del gran nombre de veïns que estan afectats.
Així mateix, Sapena considera que el PATFOR no pot danyar l'autonomia municipal a l'hora de decidir què zones han de qualificar-se com a forestals o protegir-se, ja que açò és una potestat local que es desenvolupa en el Pla General.
La resta d'al·legacions a aquesta normativa autonòmica són més de caràcter tècnic i posen l'accent en la conveniència d'aclarir les condicions de seguretat en la interfície urbà- forestal i l'interès de no incorporar l'exigència de la inscripció registral en les edificacions susceptibles de rehabilitació. L'al·legat, proposat pel Consell Municipal d'Urbanisme i Medi ambient, va ser subscrit per tots els partits de la Corporació excepte Bloc Centristes, que es va abstenir.
També en matèria urbanística es va aprovar una modificació puntual del Pla General en la partida de Senioles, una zona on s'ha presentat un projecte per a construir un aparthotel.
En la sessió d'anit també es va autoritzar per unanimitat una modificació de l'ordenança de venda ambulant que permetrà ampliar el mercadeto setmanal a l'aire lliure a noves places com la del Mercat o l'Església. Segons ha indicat el regidor de comerç, Juan Luis Cardona, hi ha diversos ambulants que van sol·licitar plaça en el mercadet de Xàbia i s'han quedat fora per falta d'espai. Així mateix, segons ha recordat l'edil, el Consistori va rebre en el seu moment la sol·licitud de les associacions de comerciants del Centre Històric i Mercat perquè aquest mercadet setmanal s'ampliara dins del casc històric.
Ara es revisaran les sol·licituds que van quedar excloses i es preguntarà als interessats si accepten les noves condicions per a, en uns mesos, situar-los en els nous espais a manera de prova. Cardona ha aclarit que aquests llocs de venda ambulant dins del casc antic no podran ser de fruita i verdures i hauran de superar un mínim de qualitat.
Altres qüestions avalades pel ple van ser la modificació de l'ordenança fiscal reguladora corresponent als cursos de Música a l’Estiu i sol·licitar una ajuda a la Conselleria d'Educació per al Conservatori de Música. També es va acordar dedicar dos carrers als metges Rafael Peiró i Jaime Buigues.

Mocions
En la que ha estat la sessió ordinària d'abril es van debatre dues mocions. La primera, presentada pel Grup Municipal Popular, va acordar reclamar a la Generalitat que inste al Govern Central a canviar la llei que regula les arts de pesca i que, en el text es ratllen de més restrictives que les que marca la resta d'Europa, cosa que “perjudica i deixa en desavantatge” als mariners d'Espanya respecte als d'altres països del Mediterrani. La moció es va aprovar per unanimitat.
L'altra moció, presentada per via d'urgència pels grups municipals del PSOE, Xàbia Democràtica i Ciutadans per Xàbia està dirigida a la Conselleria de Medi ambient per a que complisca amb el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural del Montgó, que ara celebra el seu 25 aniversari, referent al soterrament de línies elèctriques, i més en concret a les quals afecten a la plana de Sant Antoni i la zona del camp de tir en ser zona de nidificació d'aus protegides i pas migratori d'aus.
També se sol·licita la dotació efectiva de dues autobombes al Parc Natural del Va muntar, per a actuació ràpida en cas d'incendi i que en èpoques d'alt risc d'incendi hi haja una brigada permanent d'incendis que vetle per la seguretat davant incendis tant pels béns públics i privats en sòl urbà, com per la zona forestal. En tercer lloc es reclama al Consell al fet que relleve, convoque i renove la Junta Rectora del Montgó i designe com a President a un regidor de l'Ajuntament de Dénia o Xàbia alternant-se dos anys en el seu mandat.
Finalment es demana al Govern Valencià que inscriga en el registre de la propietat tot el sòl de muntanya pública pendent de registrar. Aquesta moció va tirar endavant amb el suport de tots els partits excepte el PP, que es va abstenir.