Les festes del Natzaré omplin Xàbia de bous al carrer, teatres i música

19 abr 2012 Les creus de flors i la processó de la Pujada, mostres de la gran devoció del municipi a Jesús de Natzaré

La Confraria de Jesús de Natzaré ha presentat el programa de festejos que han preparat per a honrar al Natzaré a Xàbia i que combinen la devoció amb activitats musicals, bous al carrer i teatres.
Els actes comencen aquest mateix cap de setmana amb el recital músic poètic “Amb un parell de sabates” que oferiran els músics Marta Espinós, Tere Erades, Silvia Ferrer i Héctor Péris aquest diumenge a les 19’30 hores en el Conservatori.
Ja divendres que ve, 27 d'abril, començarà l'ambient festiu en els carrers amb la celebració dels bous al carrer que, com reivindicava la societat local, tornaran a celebrar-se després d'uns anys en la Placeta del Convent. Així doncs, tornen les entrades per el carrer Doctor Borull i les vaquetes a la Placeta del Convent i Ronda Colom. Hi haurà bous en sessions de vesprada i nit el divendres, demà, tarde nit el dissabte i tancaran dues sessions de matí i vesprada el diumenge.
També el divendres, a les 22 hores, hi haurà una actuació del Grup de Danses Portitxoll en la plaça Constitució (on s'habilitarà una carpa per a totes les activitats), mentre que el dissabte a les 00’30 hores s'oferirà una discomóvil organitzada per la Quintà 2012 “La Futrakà” en la Plaça Constitució. Les activitats del diumenge les obri una partida de pilota, a les 10 hores en el carrer Sort María Gallart i una altra de raspall, a les 11’30 hores en el Trinquet. A les 13 hores, després de les vaquetes, hi haurà un menjar de germanor en la Plaça de l'Església organitzat per l'associació de veïns del Centre Històric i a la nit, a les 22 hores, en la plaça Constitució es podrà gaudir del sainet “Si jo fora ric” a càrrec del Grup de Teatre Tot Rist, de Duanes.
El dilluns 30 d'abril, també en la plaça de la Constitució, hi haurà una revetla amenitzada pel Grup Bradmis que començarà a les 22 hores i en la qual es repartiran dolces i mistela.
El dimarts 1 de maig serà el dia dedicat als xiquets i començarà a les 9 amb una despertà amb música que recorrerà la vila fins a la plaça de la Constitució, on hi haurà un esmorzar i després obrirà un parc infantil amb carruatges del Tirasset per als xiquets i una gimkana organitzada per la Creu Roja.
A la nit, a partir de les 21 hores, hi haurà una cercavila per a visitar les Creus de Maig, monuments de flors amb els quals els festers reten homenatge al Natzaré i després a les 22’30 hores s'oferirà “Casino Jalouse”, un espectacle de teatre i música a càrrec de la Romàntica del Saladar i la Escola de Teatre del Pedreguer.

Ofrena
Ja el dimecres 2 de maig, a partir de les 20 hores es viurà l'ofrena de flors a Jesús de Natzaré i es tancarà el triduo, que enguany es dedica a la memòria dels reverends Joaquín Sendra, Juan Esteve i José Soler.
Aqueix mateix dia, a partir de les 22 hores i en la plaça Constitució, hi haurà una festa emmarcada en la nostàlgia “recordant les festes a l'aire que es feien a Xàbia” i que combinarà música amb el sainet “Soldats i criats” interpretat pel Grup de teatre Montgó de Xàbia.
El dia 3 de maig es festejarà el dia gran de la festa religiosa, començant amb un volteig de campanes i una despertà amenitzada per xaranga. A les 12 hores, hi haurà una missa solemne en l'església de Sant Bartolomé, cantada per l'orfeó i en la qual es lliuraran els diplomes als majorals d'enguany que són: Antonio Buigues Buigues, Juan Bautista Sapena Crespo, Javier Bas Cholbi, Juan Gregorio Caselles Catalá, Jaime Sapena Costa, José Torres Devesa, Miguel Sapena Sala, Martín Mengual Grimalt, Lorenzo Castell Costa y José Vives Torres. Després es dispararà una mascletà des de l'Avinguda *Palmela.
Tancaran els festejos la missa, a les 19 hores, i la solemne processó de Pujada de la imatge del Natzaré fins a l'ermita del Calvari, on es rebrà la imatge amb un castell de focs artificials