La fira de pasqua ompli d'artesania, oci i tradició el Centre Històric de Xàbia

28 mar 2012 Aquest mercat amb més de 70 aparadors artesans s'inaugurarà el divendres sant al matí

L'associació comercial Xàbia Històrica ha presentat avui la que és una de les seues activitats més emblemàtiques de l'any: la fira d'artesania de pasqua. El president dels empresaris, Sisco Vallés, ha destacat que aquest mercat artesanal és el més antic de la comarca i que, com a record als seus orígens, enguany inclourà demostracions de la tècnica fotogràfica del ambrotip (un antic procés fotogràfic) a càrrec de l'Agrupació Fotogràfica de Xàbia i un taller d'impremta i d'enquadernació gràcies a la col·laboració de la Fundació Cultural Cirne.
El gerent de Xàbia Històrica, Jaume Serra, ha sigut l'encarregat de desgranar el programa de la fira, que enguany obrirà el divendres sant a les 13 hores i romandrà oberta en horari de matí i vesprada fins al migdia del dilluns de pasqua. La inauguració comptarà amb la música de la colla Xirimitab’s i el divendres a la vesprada, a partir de les 18 hores, els xiquets podran escoltar als contacontes de Rodamons Teatre narrar les històries dels Germans Grimm.
A més dels més de 70 aparadors d'artesania en cuir, vidre, fusta, cristall o alimentació distribuïts per la plaça del Convent, carrer Major i plaça de Baix, durant tota la fira hi haurà contínues activitats d'animació i tallers gratuïts per a xiquets i adults. El dissabte hi haurà taller de xocolata, demostració fotogràfica, espectacle de titelles, cercavila de la Colla Portitxol i de Nanos, taller d'impremta, cançons i romanços itinerants i l'animació musical a càrrec de la Romàntica del Saladar.
Ja el diumenge de pasqua, la fira comptarà amb l'afegit dels aparadors que penyes i associacions instal·len en la plaça de l'Església i en els quals ofereixen aperitius i articles tradicionals.També es manté la pròpia animació de la fira amb un taller de cuir, l'actuació del Grup de Danses Portitxol, contes i una actuació que combina jazz i folk brasiler-argentí. El dilluns, dia de tancament, encara hi haurà al matí uns últims tallers d'enquadernació, flora i fauna del Montgó i ceràmica japonesa raku.
Tal com ha destacat el regidor de Foment Econòmic de Xàbia, Juan Luis Cardona, aquesta fira de pasqua, a més de ser la precursora de moltes altres, té l'originalitat d'estar organitzada totalment per l'associació de comerciants, la qual cosa li dóna un toc diferent a altres que hi ha en municipis propers. Cardona ha incidit que aquesta activitat a més de ser un al·licient perquè el centre històric, els seus comerços i bars s'òmpliguen, és un important atractiu per al turisme, per la qual cosa ha agraït a l'associació d'empresaris la seua col·laboració.
Finalment, el regidor ha animat a tots els veïns, visitants i residents en altres municipis de la comarca a que visiten la fira i gaudisquen de totes les seues activitats complementàries, que també es promocionaran en altres punts de Xàbia com el passeig de l'Arenal.