La Generalitat declara la Nit dels Focs de Xàbia com a Festa d'Interès Turístic

23 mar 2012 Ho ha publicat hui el Diari Oficial de la Comunitat valenciana

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOGV) publica avui la resolució de la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport per la qual s'atorga a la Nit dels Focs de Sant Joan el títol honorífic de Festa d'Interès Local de la Comunitat Valenciana.
L'òrgan autonòmic que dirigeix Lola Johnson, després d'estudiar la documentació aportada per l'Ajuntament de Xàbia i vista la proposta del director de l'Agència Valenciana de Turisme, va acordar el 6 de març atorgar aquesta distinció a la festa “a causa de la gran convocatòria de turistes i visitants procedents dels seus voltants, així com de veïns que participen en els diferents actes que componen la festa”.
Per al regidor de Turisme, Antonio Miragall, que la Nit dels Focs siga reconeguda com a Festa d'Interès Turístic és un “gran impuls a les nostres festes de Sant Joan i sobretot a una nit emblemàtica de la qual gaudeixen gent de totes les edats, els xabieros, els turistes i gent arribada de tota la comarca”. Miragall ha mostrat el seu propòsit d'explotar turísticament aquesta festa que enguany, a l'ésser en dissabte, promet ser més multitudinària que mai.
Per la seua banda, l'alcalde, José Chulvi, ha recalcat el treball que s'ha fet des del departament de turisme, demostrant que amb interès es poden aconseguir les coses. Chulvi no ha oblidat agrair la gran col·laboració de les penyes El Gerrot i l’Escladà, tant en l'organització dels actes que componen aquesta nit màgica com a l'hora de recolzar a l'Ajuntament en el seu objectiu que aquesta festa que barreja cultura i tradició fóra reconeguda com d'interès turístic.
La Nit dels Focs se celebra a Xàbia cada 23 de juny i, gràcies a la col·laboració de les penyes, atresora una personalitat especial que la fa única respecte a altres poblacions mediterrànies. La multitudinària festa comença en la mitjanit del 23 de juny amb la “cremà dels focs” en els punts on es van situar les portes de les antigues muralles; unes fogueres que prepara la penya L’Escaldá i que reuneixen a milers de persones abillades amb corones d'herbes trenades que mentre mengen les tradicionals "faves torrades” salten les fogueres per a poder demanar un desig. A continuació, tots es reuneixen en la “cremà de la foguera” de mobles antics que prepara la penya El Gerrot i en la qual es llancen les corones perquè cremen al costat dels problemes. I finalment el correfocs, que a ritme de música tradicional i tambors omple d'espurnes i foc el traçat de l'antic casc vell.