Els dos instituts de Xàbia conscienciaran als alumnes sobre l'ús racional de l'aigua

22 mar 2012 Amjasa signatura un conveni de col·laboració amb els centres, als quals eximirà de pagar les factures per aquest subministrament

L'empresa d'aigües municipals de Xàbia, Amjasa, ha signat aquest matí un conveni de col·laboració amb els dos instituts del municipi, IES Antoni Llidó i IES número 1. Després d'aquest acord, l'empresa municipal deixarà de cobrar a aquests centres les factures per consum d'aigua potable que oscil·len al voltant dels 100 metres cúbics mensuals.
A canvi, els instituts han plasmat un compromís d'incloure en els projectes educatius activitats dirigides a sensibilitzar a l'alumnat en la necessitat de mantenir un ús racional de l'aigua i a donar a conèixer el cicle integral de l'aigua des de totes les seues perspectives: xarxes pluvials, aigües negres, depuració o sistema de dessalació.
Com ha explicat el director de l'IES Antoni Llidó, Andreu Ros, durant el curs es realitzaran activitats docents de caràcter curricular i extraescolar dirigides a aquests objectius i a recordar les dificultats hídriques que va patir Xàbia en el passat. Així mateix, els centres es comprometen a realitzar periòdicament la lectura del consum d'aigua com a fórmula de conscienciació contra el malbaratament, així com a preparar gràfiques que mostren les oscil·lacions de consum durant l'any. Ros s'ha mostrat molt satisfet que Amjasa s'implique amb l'educació dels joves i a conscienciar sobre el consum responsable, al mateix temps que ha recordat que encara que Xàbia ara no suporte restriccions gràcies a la planta dessalinitzadora, fa poc més d'una dècada ha patit molt les conseqüències de l'escassetat d'aigua.
Per la seua banda, el director de l'IES número 1, Vicent Doll, ha posat en relleu la importància d'aquest projecte que permetrà sensibilitzar als 2.000 joves que estudien en els instituts i a més, es convertirà en la porta d'accés per a introduir en les seues cases i les seues famílies una ideologia sobre la importància de la sostenibilitat.
L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha destacat el fet que es ferm aquest conveni just avui, Dia Internacional de l'Aigua, una data en la qual cal recordar “la necessitat de racionalitzar l'ús d'un ben cada dia més preuat” i ha considerat que “encara que ara a Xàbia no tinguem problemes de proveïment, açò no significa que hàgem de malbaratar”.
Chulvi ha recordat com fa onze anys, l'Ajuntament va prendre una decisió valenta: construir una planta de dessalació d'aigua marina sense ajuda econòmica de cap administració, una “inversió de futur” que ara els permet estar en posició d'ajudar a altres poblacions.
Finalment l'alcalde ha incidit en la importància d'obrir la planta a la societat local amb visites com la qual han realitzat avui 80 escolars i les recents de professionals de la lampisteria, entre unes altres.
En la signatura del conveni, amb una vigència inicial de dos anys, han estat també el regidor d'aigües, Paco Torres, i el president del consell d'administració de Amjasa, Josep Lluis Henarejos.