El Grup de Danses Portitxol se submergeix en les danses de vetla amb el seu espectacle “De les Cendres”

22 mar 2012 El col·lectiu ha preparat una trilogia que aprofundeix en les danses per temes i les complementa amb originals escenografies

El Grup de Danses Portitxol de Xàbia ha preparat una trilogia d'actuacions temàtiques amb la qual pretenen modernitzar la posada en escena de les danses tradicionals complementant-les amb decorats, escenografies i audiovisuals.
Aquest mateix dissabte 24 de març iniciaran el cicle amb l'espectacle “De les Cendres” un recorregut pels rituals que envolten la mort i les danses que es ballaven en algunes vetles. Com indica des del Grup de Danses Isabel Martí, es tracta d'una actuació basada en fandangos, com els de la Llosa de Ranes o Xixona, i la recreació de la història de l'Au Fénix, que permet als balladors passar de l'ambient fúnebre a l'alegria. L'actuació tindrà lloc en el saló d'actes del Conservatori de Xàbia (carrer Rafael Echagüe número 5) a partir de les 20’30 hores i l'accés és gratuït i lliure fins a completar aforament.
La trilogia tindrà la seua segona cita el dissabte 21 d'abril, també en el Conservatori i a partir de les 22 hores, sota el títol “Evolució”. Martí apunta que aquest espectacle fa un repàs dels balls de saló del segle XVIII, sobretot boleros, i mostra la seua transformació des de la interpretació que feia l'aristocràcia de l'època a l'actualitat. En aquest cas, els balls estaran acompanyats d'un audiovisual filmat en una casa antiga de Xàbia que reflecteix també l'evolució del vestuari.
L'última actuació serà el diumenge 13 de maig a l'aire lliure i girarà entorn dels 15 anys que el grup s'encarrega de recuperar les danses del Corpus. Comptaran amb la música de la Colla Portitxol i l'ajuda dels escolars del col·legis com el Trenc d’Alba i el Graüll, para ofereix balls itinerants en tres escenaris instal·lats al voltant de l'església de Sant Bartolomé.
En aquesta trilogia, el Grup de Danses Portitxol compta amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia