Una exposició retrospectiva repassarà la història del Central Cinema de Xàbia

21 mar 2012 La mostra, organitzada pel Generador Cultural, tracta d'obrir el debat de la importància social d'aquest edifici per al Centre Històric

L'associació “El Generador Cultural", en col·laboració amb la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Xàbia, inaugura aquest divendres a les 19 hores la seua exposició “El Central Cinema: ahir i avui” una recopilació de fotos i records de la història del que va ser, des dels anys 50 a la fi dels 90, un dels edificis més emblemàtics de la vida social del municipi.
La mostra retrospectiva s'està instal·lant en el Museu Soler Blasco i es podrà visitar fins al 27 d'abril. Inclosa dins del projecte “Pròximament” que promou “El Generador Cultural”, tractarà de despertar la memòria col·lectiva a través de la història i amb açò, reobrir el debat sobre la importància social de l'immoble de l'antic cinema com a futur local cultural o seu associativa.
Com expliquen des d'aquesta associació, l'edifici que alberga el Central Cinema està situat en ple casc històric i, originàriament, va ser un magatzem d'ametles fins que ho va comprar la família Ortuño per a obrir el que seria el segon cinema del poble. El mes d'abril de 1955 el Central Cinema es va obrir al públic amb la projecció de l'oscaritzada pel·lícula “El major espectacle del món”, de Cecil B. DeMille. En 1990, el Central Cinema va tancar després de 35 anys projectant pel·lícules d'estrena, acollint el primer cineclub i, gràcies al seu escenari i al seu excel·lent acústica, reunint a la gent en festivals infantils, representacions teatrals i sainets, presentacions de festes i fins i tot concerts de música.
En 1998 va ser adquirit per l'Ajuntament de Xàbia, que ho ha mantingut tancat durant 14 anys. És en aquesta legislatura quan, arreplegant les demandes ciutadanes, l'equip de govern està disposat a rellançar aquest projecte i per a açò està cercant suport financer en administracions com la Diputació d'Alacant. De moment, s'espera que els fòrums ciutadans de participació que hi ha activats determinen que ús és el més idoni per al local.