L'Ajuntament de Xàbia obri el termini per a sol·licitar un dels nous horts urbans

13 mar 2012 Les 32 parcel·les destinades a l'agricultura ciutadana se situen al costat del col·legi de l'Arenal

La regidoria de Medi ambient i Serveis de Xàbia vol promoure els horts urbans com una alternativa d'oci saludable i respectuosa amb el medi ambient per a aquells veïns que s'interessen per l'agricultura tradicional i ecològica. A aquest efecte, obrirà en breu el termini d'inscripció per a optar a una de les 32 parcel·les d'uns 42 metres quadrats que ha habilitat en una zona pública al costat del col·legi de l'Arenal, en la partida Morer. Com explica la regidor Doris Courcelles, s'ha triat aquesta nova ubicació després de rebre queixes veïnals per l'anterior emplaçament dels horts; en l'Avinguda Augusta. Açò i les novetats en la forma d'adjudicar ha provocat un retard en la tramitació, per la qual cosa l'edil mostra la seua alegria de poder haver desbloquejat per fi aquest projecte tan esperat per col·lectius com els usuaris del Tapis.
Les sol·licituds per a aconseguir un dels horts es podran presentar del 20 al 31 de març en el registre, situat en l'Oficina d'Atenció Ciutadana (Av. Amanecer número 2). Els interessats han d'emplenar la instància que se'ls facilitarà i aportar una fotocòpia del DNI, NIF o Targeta de Residència i un certificat que justifique portar empadronat a Xàbia un mínim de cinc anys. En casos concrets, s'ha de presentar el document acreditatiu que justifique la situació de jubilació o invalidesa o el que acredite trobar-se en situació de desocupació i no percebre prestació alguna.
Poden optar a les parcel·les els jubilats majors de 65 anys o pensionistes, aturats i veïns en general que, com a mínim, un mínim de 5 anys empadronats a Xàbia i que estiguen capacitats per a conrear un petit hort sense que supose risc per a la seua salut. Així mateix, l'Ajuntament els demanarà una declaració jurada d'estar al corrent de pagament de les seues obligacions tributàries o d'una altra classe amb l'Ajuntament de Xàbia i una altra que assegure que no estan incapacitats per a contractar amb l'Administració.
El Consistori evitarà adjudicar parcel·les a diferents membres d'una mateixa família i es reservarà dos horts per a acollir activitats o tallers didàctics d'associacions, ONG o fundacions.
Sorteig
Una vegada comprovat que els sol·licitants compleixen els requisits exigits, es realitzarà el sorteig de les adjudicacions, vigents per un any i amb caràcter prorrogable, el dijous 12 d'abril a les 11 hores en el saló de plens. Des del departament de Medi ambient recorden que l'explotació d'un dels horts urbans exigeix el pagament de 50 euros anuals per a compensar, en part, el cost de l'aigua de reg que proporciona l'Ajuntament, que es compromet a lliurar l'hort amb el sòl preparat i la presa d'aigua per a reg, així com facilitar ajuda tècnica que necessiten els seus responsables.
Els adjudicataris hauran de vetlar pel bon ús de la parcel·la, ja que si es veu desatesa o en evident abandó durant més de dos mesos sense justificació raonada, se li retirarà la concessió. Així mateix està expressament prohibit realitzar obres, introduir animals, o conrear plantes degradants del sòl, gespa ornamental o plantes sicotròpiques o prohibides per llei. Els horts es dedicaran exclusivament a activitats agrícoles per a l'obtenció d'hortalisses o fruits per al consum familiar.
Amb el projecte Horts Urbans, es pretén donar ús i aprofitament a les zones que pel propi disseny, es troben buides sense cap tipus de plantació, aconseguint-se així un aprofitament major del terreny. La parcel·la on se situen s'ha barrat i disposa de tres portes d'accés per a facilitar les labors de manteniment del recinte. Als usuaris se'ls facilitaran materials com a poals de compostatge per a l'aprofitament de les restes vegetals que es produïsquen en els horts, i per a realitzar una labor didàctica sobre el mateix.
L'Ajuntament de Xàbia realitzarà visites periòdiques als “Horts Urbans” per a verificar si es compleixen les normes establides, podent posar-se en “quarentena” l'hort inspeccionat, fins que no es corregisquen degudament les circumstàncies que causen l'incompliment de la normativa, o bé donar-ho definitivament de baixa del projecte pel mateix motiu.