Amjasa posa a punt les instal·lacions d'Iryda que serviran per a millorar la qualitat de l'aigua dels pous

12 mar 2012 Esta maquinaria vindrá molt be a l'empresa municipal d'aigües de Xàbia si baixa el nivell dels pous

L'empresa d'Aigües Municipals de Xàbia (AMJASA), entre els seus projectes a curt termini, s'ha proposat posar a punt les instal·lacions d'Iryda, una infraestructura que serveix per a millorar la qualitat de les aigües procedents dels pous del Ocaive (a Pedreguer) quan estan tèrboles. L'edifici, situat al costat de la N332 i en terme municipal de Gata de Gorgos, el va comprar Amjasa a l'antic Institut de Reforma i Desenvolupament Agrari (IRYDA) en els anys 80. Ja en 2003 i després d'una inversió milionària, va ser dotat de la maquinaria necessària per a eliminar l'excés de terra de l'aigua però, com indiquen des del Consell d'Administració, va haver-hi una fallada de disseny en la instal·lació que mai va ser reparada i que ha provocat que, a data d'avui, encara no s'haja utilitzat aquesta infraestructura.
Entre les mesures impulsades pel nou consell d'administració, dirigit per Josep Lluis Henarejos, està explotar tots els recursos de l'empresa pública i les instal·lacions d'Iryda seran unes de les primeres a activar-se.
En aquest sentit, ja s'han realitzat les primeres tasques de posada a punt: s'ha esbrossat la parcel·la on estan situades i pintat els edificis, ja que estan construïts en un pas molt transitat (just al costat de l'accés a Xàbia des de la N332 i oferien imatge d'abandó). Ara s'està reparant totes les peces de les màquines i després serà necessari fer un petit canvi en la disposició de les canonades.
Com explica Henarejos, si continua aquest cicle de sequera, aquesta maquinària vindrà molt bé a Amjasa de cara a l'estiu, ja que amb la baixada del nivell dels pous del Ocaive i Oquins, l'aigua que es barreja amb la que produeix la planta dessalinitzadora podria entrar més tèrbola en els dipòsits i seria necessari filtrar-la abans d'injectar-la a la xarxa.