La jornada comarcal de seguretat proposa un sistema d'alertes per a advertir als comerços de la presència d'estafadors o lladres

12 mar 2012 Xàbia continua impulsant aquest fòrum per a coordinar les polítiques de col·laboració policial en la Marina Alta

El passat divendres es van celebrar a Xàbia les segones Jornades de Seguretat Ciutadana de la Marina Alta, un fòrum comarcal impulsat per l'Ajuntament de Xàbia amb la finalitat de forjar una relació estable i propera entre tots els cossos policials i compartir experiències que ajuden a millorar la seua eficàcia, la seguretat en la zona i les relació amb els ciutadans.
En l'anterior trobada, celebrada al novembre, es va acordar crear diferents comissions de treball que han estat analitzant els temes més necessaris i projectes a perfilar. Ara, aquests grups han exposat els seus avanços i plantejat propostes concretes, com l'engegada d'un sistema d'alertes a comerços a través de la missatgeria mòbil per al qual ja han temptejat a diverses operadores. L'alcalde de Pego, Carmelo Ortolá i l'intendent de Xàbia, Cristóbal Buigues, han explicat els avantatges d'aquest ràpid mètode per a, quan es reben denúncies per robatoris, estafes o pagaments amb bitllets falsos, estendre ràpidament un missatge a tots els comerços adscrits perquè estiguen en alerta. Així mateix, aquests missatges es poden fer extensius en cas de necessitat a les policies de les poblacions veïnes, que seguirien el mateix protocol i avisarien als seus comerciants.
Un altre dels assumptes que s'ha tractat és el conveni amb la Conselleria de Governació que estan signant la majoria de municipis de la comarca per a sumar-se a la xarxa COMDES del 112, un sistema digital que millorarà i centralitzarà les comunicacions entre els cossos policials de diferents poblacions en cas d'emergències com a incendis o inundacions, situacions extremes en les quals la coordinació és vital i en les quals pot fallar la telefonia.
Així mateix, s'ha informat de l'acord aconseguit amb la Diputació d'Alacant, que serà qui edite des d'ara el material informatiu dirigit als ciutadans i dotarà als policies de la Marina Lliga amb una petita guia on es recopilen les situacions més corrents a les quals s'enfronta un agent traduïdes a 6 idiomes.
Un altre avanç que s'ha aconseguit des que les forces de seguretat comarcals han unit esforços és que l'Institut Valencià de Seguretat Pública (IVASPE) organitze cursos de formació per als agents en la pròpia comarca i així no siga necessari que aquests es desplacen a València. La formació triada per a enguany és com actuar davant grans aglomeracions, amb menors, com millorar l'atenció al ciutadà o la imatge del servei.
Altres assumptes abordats han sigut el sistema per a coordinar les compres necessàries per als cossos policials, com incrementar les relacions amb els residents estrangers de la Marina Alta o la coordinació dels diferents plans locals de seguretat.
També s'ha parlat de les campanyes informatives, via xarres o l'ús de mitjans de comunicació, dirigides als escolars (sobre els riscos d'internet, assetjament escolar, bandes juvenils, violència de gènere, drogues i alcohol) com a la tercera edat (enganys, perill amb les estufes).
En la jornada han estat representants de tots els municipis de la Marina Alta amb Policia Local (a excepció del Verger) i els comandaments de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb els quals es vol augmentar la coordinació, i diversos alcaldes i regidors de Seguretat, com el de Xàbia, Juan Ortolá.
Per la seua banda, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha clausurat la trobada agraint la implicació i treball dels representants policials en benefici d'obtenir avanços positius en seguretat i l'optimització de recursos.