L'Ajuntament de Xàbia aposta per convertir l'agricultura local en un sector productiu i generador d'ocupació

08 mar 2012 La setmana vinent hi haurà una jornada sobre les perspectives del sector i en la que es presentarà el projecte Terra Xàbia

L'Ajuntament de Xàbia ha apostat per recuperar l'agricultura com a sector productiu i convertir-la en una possibilitat més per a crear treball, a més d'utilitzar els seus productes com un valor afegit a la marca del municipi i als seus reclams turístics.
Tal com ha explicat el regidor responsable, Juan Luis Cardona, divendres que ve, 16 de març, s'ha preparat una jornada monogràfica per a analitzar les perspectives de present i futur del sector, a més de conèixer de primera mà algunes experiències que s'estan assajant en altres zones per a traure el màxim rendiment als cultius. Cardona ha enumerat els projectes en els quals treballa el Consistori, com la creació d'un banc de terrenys que els seus propietaris no estiguen explotant per a oferir-los a persones que sí els vulguen conrear; incentivar l'agricultura ecològica i orgànica, la creació d'una marca pròpia i noves fórmules de distribució i venda directa. El regidor ha manifestat que el municipi és pioner a Espanya amb aquest projecte i ha mostrat la seua predisposició al fet que, amb la cooperació de l'administració pública, l'agricultura torne a ser un actiu per a l'economia local.
L'enginyer agrícola i tècnic del Creama, Joan Mengual, ha detallat les experiències que es podran escoltar en la jornada de Xàbia, que es perllongarà divendres que ve des de les 9 a les 14 hores en la Casa de la Cultura. Començarà amb una anàlisi de l'agricultura del present, els problemes del minifundisme o les dificultats per la competència del Marroc a càrrec de la gerent de la cooperativa de Pego, Teresa Morell. Després, Josep Roselló parlarà de la conversió de l'agricultura tradicional en ecològica, la seua viabilitat, i explicarà l'experiència viscuda en l'estació experimental agrària de Carcaixent.
El següent bloc inclourà les vivències d'agricultors ecològics, com Oscar Dutto de Xàbia o Andreu Costa, de Bisserot Terran, i María Teresa Escrivà, que presentarà la iniciativa Punt de Sabor, una tenda que des de fa poc ofereix en ple centre de València aliments ecològics sans, frescs, locals i de temporada.
En la jornada també s'abordaran experiències de bancs de terrenys i, finalment el regidor d'agricultura i el tècnic Joan Mengual presentaran el projecte Terra Verda, que pretén posar en valor el que avui són béns improductius (molts camps del Pla de Xàbia) i amb açò millorar la qualitat mediambiental i estètica de Xàbia. Des del Consistori es creu que es poden comercialitzar les collites en un lloc del mercat municipal i convertir aquest producte “diferenciat, fresc i recentment recol·lectat” en un complement a l'hostaleria local i en una marca de cara a l'exterior.

Aigua per a reg
Finalment, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha deixat palés el compromís de l'executiu amb l'agricultura, que si ben fins ara ha sigut una regidoria secundària, des que està dirigida per Juan Luis Cardona ha començat a reviure, amb un Consell Agrícola que es reuneix tots els mesos, i amb projectes en marxa malgrat no tenir a penes consignació econòmica. En aquest sentit, Chulvi ha felicitat al regidor i avançat que el pròxim pressupost s'augmentarà la dotació d'aquest departament i que l'Ajuntament seguirà treballant per a poder tancar el cicle integral de l'aigua i així poder oferir l'aigua procedent de la planta dessalinitzadora, una vegada depurada, per a les tasques de reg agrícola.