El Consell d'Urbanisme i Medi ambient rebutja les terrasses hosteleres que ocupen zones d'aparcament

02 mar 2012 Els col·lectius implicats demanen una unificació de colors en el mobiliari exterior dels bars i cafeteries

El Consell d'Urbanisme i Medi ambient de Xàbia va abordar ahir l'ordenança que regularà l'ocupació de la via pública, actualment en fase de revisió. En la sessió, els diferents portaveus d'associacions de comerciants, hostalers, veïns, grups polítics i altres sectors professionals van mostrar les seues opinions sobre els límits que creuen que cal establir a la instal·lació de terrasses de cadires i taules en els carrers i places, per a així garantir l'ús públic al que tenen dret tots els ciutadans. Una de les conclusions principals que es va extraure de la sessió és que tots els col·lectius involucrats en el Consell estan en contra de l'autorització de taules i cadires que ocupen la calçada o places d'aparcaments. Aquestes terrasses, conegudes popularment com “corralets” han proliferat en els últims mesos, sobretot en zones properes a les platges i, com es va destacar ahir, no guarden cap regularitat i ofereixen una mala imatge, de desordre en el seu conjunt. Algunes taules es munten directament en el sòl, unes altres sobre tarimes, unes estan fitades per tests i unes altres per tanques, a més del problema afegit que suposa que reduïsquen les oportunitats de trobar aparcament en les zones d'oci i comercials.
Així doncs es va acordar demanar al Consistori que solament autoritze terrasses en carrers per als vianants, places i voreres. En tots els casos les terrasses no superaran el 50% de la superfície per als vianants (amb un límit de 6 metres) i, com a mínim, deixaran 1’80 metres perquè els vianants puguen passar amb comoditat. Les taules i cadires es retiraran a la nit i, a petició dels empresaris, en alguns punts concrets es podran deixar apilades en la façana del negoci, sempre que no immiscuïsquen en cap acte festiu o de caràcter social.
Una altra de les conclusions que es va extraure de la sessió monogràfica sobre ocupació és la necessitat de regular les característiques del mobiliari que s'instal·la en la via pública, prohibint l'ús de material grafiat amb publicitat, i intentant que hi haja una major harmonia en els colors, utilitzant preferentment la fusta tractada en el seu color natural o blanc; bambú, vímet o lona de colors blanc, blau o granat.

Horaris i sancions
Les terrasses hauran de sol·licitar-se para tot l'any, no excedir el seu horari al de l'activitat autoritzada en el local, siga cafeteria, restaurant o pub i no depassar la zona que hagen sol·licitat ocupar. En aquest sentit, l'Ajuntament té intenció de marcar en el sòl amb alguna petita placa els límits de cada terrassa perquè així, siga més fàcil la labor de fiscalització que ha de complir la Policia. Quant a les sancions, des del Consell es va apuntar que és necessari endurir-les per a garantir el compliment de l'ordenança i es va proposar que, a més de multes pecuniàries que a voltes no són un problema greu per als hostalers, el Consistori es reserve l'opció de retirar la llicència o clausurar temporalment la terrassa.
Tant el president del consell, Pere Sapena, com el regidor responsable de l'ocupació, Paco Torres, també present, van arreplegar les demandes ciutadanes i les incorporaran a l'esborrany d'ordenança. Segons ha explicat Sapena, l'ordenança modificada tornarà a debatre's en la pròxima sessió del consell, abans que s'eleve a ple.
Altres assumptes que s'analitzaran en el següent consell d'Urbanisme, datat per al dijous 15 de març, serà part de la normativa urbanística i el Patfor (Pla d'Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana). Com sempre, les sessions estan obertes a tots els interessats.