Els veïns de Xàbia podran planificar-se el pagament de les taxes municipals segons les seues necessitats

28 feb 2012 Els ciutadans també tindran la possibilitat de gestionar les seues obligacions amb l'Ajuntament de forma virtual

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat una modificació de l'ordenança fiscal recaptatòria que permet al contribuent dissenyar el seu propi calendari de pagaments. Com ha explicat el regidor d'Hisenda, Oscar Antón, fins ara tots els ciutadans havien de regir-se pels períodes de pagament estacionals obligatoris (a l'abril la taxa per brosses i circulació i a l'octubre la de l'IBI) que, a més de ser un sistema inflexible, feia que l'Ajuntament concentrara gran part dels seus ingressos en dos mesos de l'any. La resta de l'exercici, ha indicat Antón, el Consistori es veia forçat a concertar préstecs bancaris per a fer front als pagaments del dia a dia, la qual cosa suposava una despesa extra en interessos financers.
A partir del pròxim mes de maig (data en la qual s'espera engegar els canvis) serà el propi contribuent qui trie com i quan paga els seus impostos; si en quotes mensuals, trimestrals, de forma acumulada, al gener o al desembre.
Amb aquesta fórmula, l'Ajuntament espera injectar de forma constant els diners en tresoreria i com a contraprestació, oferirà al contribuent la possibilitat de veure rebaixats els seus impostos, sobretot si és bon pagador. En altres paraules, l'administració de Xàbia deixarà de pagar impostos als bancs que fins ara li avançaven els diners que més tard recaptava en impostos, per la qual cosa podrà permetre's fer descomptes als qui primer paguen les taxes.
Antón ha detallat que aquestes bonificacions poden aconseguir el 4% mensual depenent de com s'organitze el ciutadà. I és que, com ha afegit el regidor de Noves Tecnologies, Cesc Camprubi, la màxima del nou sistema és la flexibilitat. Així, el contribuent, còmodament en la seua casa, disposarà d'una aplicació informàtica amb la qual realitzar una simulació com se li queden les quotes i que bonificacions obté depenent de com s'organitze el pagament de les seues obligacions amb l'Ajuntament.
L'opció de pagament virtual, juntament amb les autoliquidacions, és un pas important per a Xàbia, ja que molts propietaris d'habitatges resideixen fora del municipi (alguns en l'estranger) durant la major part de l'any, per la qual cosa amb aquest avanç es facilita la seua accessibilitat a l'administració, ha incidit Camprubi. No obstant açò, com ha apuntat Oscar Antón, se seguirà donant l'opció de pagar en finestreta, a través del banc o amb targeta, pensant en les persones que no tenen coneixements informàtics i amb l'interès de cobrir les necessitats del màxim de ciutadans.
El pla personalitzat de pagaments fa un pas més en la intenció de l'executiu de fer el pagament dels impostos “més digerible”. En aquest sentit, el regidor d'Hisenda ha recordat que el passat any ja es va permetre fer bestretes de l'IBI i es va perllongar fins a desembre el període de pagament voluntari.