L'Ajuntament de Xàbia prohibeix totes les cremes no relacionades amb l'activitat agrícola

24 feb 2012 Els particulars poden dipositar les restes de poda de forma gratuïta en Ramblars

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat una nova ordenança per a regular les cremes agrícoles en el terme municipal, una normativa que veta qualsevol crema industrial i particular que no estiga relacionada directament amb l'activitat agrícola. Queden prohibides les cremes per als professionals de la jardineria, mentre que els particulars que poden o netegen les seues parcel·les poden dipositar gratuïtament les restes en Ramblars, com recorden des del departament de Serveis. Els professionals del municipi també poden emprar aquesta zona de transferències, però previ pagament de la taxa corresponent.
Amb la nova ordenança, que es va aprovar ahir per unanimitat en ple i ara està en fase de presentació d'al·legacions, l'executiu atén les reclamacions de residents i col·lectius veïnals, com la Inter Societat de Hispanófilos de Balcón al Mar o Veïns del Montgó, que des de fa més d'una dècada demandaven aquesta prohibició per a reduir el risc d'incendi i evitar les males olors i fums en zones residencials.
Així mateix, fita l'activitat a determinades zones del terme municipal ( Pla, camí Cabanes i Les Valls) i les limita a dies en què no hi haja condicions meteorològiques susceptibles d'originar risc d'incendis.
Segons plasma l'ordenança, solament es concediran permisos de crema (a tramitar en el Servei Agrari de l'oficina de Serveis) en parcel·les de producció agrícola a 500 metres de terrenys forestals, en cremadors autoritzats, disposant dels mitjans necessaris per a controlar qualsevol alteració del foc i des del clarejar fins a les 11 hores, moment en el qual el foc haurà d'estar totalment apagat. Podran sol·licitar-se si les restes de poda provenen de l'activitat agrícola i es cremen en el propi lloc de producció o si són productors de plantes de viver que estiguen inscrits en el registre oficial de productors, comerciants i importadors de vegetals de la Conselleria d'Agricultura.
Estarà prohibida qualsevol crema de l'1 al 31 d'agost, els diumenges i festius i tots els dies que hi haja vent superior a 30 quilòmetres per hora, temperatures de més de 30 graus o que es produïsca inversió tèrmica, és a dir que les temperatures de l'atmosfera siguen més altes que les de la terra el que impedeix que la columna de fum es disperse en vertical i provoca que la fumera es dissemine en horitzontal, amb les consegüents molèsties per al veïnatge.
L'ordenança també regula les sancions econòmiques que, independentment d'altres responsabilitat de penals o administratives, podrà imposar l'Ajuntament de Xàbia als quals infringisquen la nova normativa, que oscil·laran de 60 a 600 euros quan tinguen caràcter lleu; de 601 a 1.500 euros amb rango greu i d'1.501 a 3.000 quan es consideren molt greus. Així mateix, si l'activitat provoca danys aquests es calcularan sobre la base de l'activitat causant, el cost de la restauració del danyat, el valor de mercat dels béns danyats i el benefici il·lícit obtingut.
Amb la nova ordenança queda derogat el Pla de Cremes de 1996.