L'Ajuntament de Xàbia segueix amb el seu compromís d'impulsar els pressupostos participatius

16 feb 2012 Un expert assessora al municipi sobre com iniciar aquest nou canal de democràcia participativa

La regidoria de Participació Ciutadana de Xàbia ha iniciat el calendari d'accions necessari per a impulsar un vertader procés de pressupostos participatius de cara al 2013. Com va indicar el regidor Cesc Camprubi, després de sotmetre a votació popular una bateria de projectes a incloure en els comptes del 2012, l'executiu local va prendre el compromís d'anar “més enllà” i crear els mecanismes perquè siga la pròpia ciutadania qui suggerisca en què vol que gaste l'Ajuntament una part del seu pressupost. Açò obliga a començar abans i a fixar-se en l'exemple que altres municipis. En aquest sentit, ahir es va convidar al sociòleg Francesc Francés, qui compta amb una vasta experiència en aquest camp.
Francès va iniciar la seua xarrada posant sobre la taula la creixent demanda social enfocada al fet que es creen més mecanismes per a participar, que es done al ciutadà més oportunitats per a opinar i que els polítics tinguen en compte els seus suggeriments a l'hora de prendre decisions.
I entre les diferents fórmules de participació, aquest expert va avalar que els pressupostos participatius com un dels quals més èxit genera en complir les tres premisses de la democràcia participativa: inclusivitat (està obert a la participació de qualsevol, fins i tot els que no tenen dret a vot), intensitat (per generar debat i suggeriments concrets) i influència (cada vegada són més vinculants per als polítics).
Segons Francès, els pressupostos participatius són una bona manera per al veí de poder proposar infraestructures o serveis i per al polític, de temptejar quins són més importants o prioritàries per a la ciutadania i, per tant, un bon guió per a saber en què invertir una part dels recursos municipals.
Així mateix, aquest instrument fa altres aportacions positives a la relació entre polítics i els ciutadans als quals representen, que perceben que tenen influència en les decisions públiques. A més de millorar la transparència en fer-se públic en què va a gastar-se els diners públics, serveix perquè els veïns comprenguen millor com funciona un Ajuntament i els seus límits, fomenta la deliberació col·lectiva i la solidaritat, ja que en comparar les teues idees amb les dels teus conveïns pots adonar-te que les teues necessitats no són tan prioritàries.
L'expert va enumerar tots els passos a seguir per a poder crear les bases d'aquest mètode; caldrà decidir què percentatge del pressupost es reserva per a la decisió popular, elaborar les regles que marcaran qui participa i com (si per internet o en fòrums presencials), representant a qui (per barris o per col·lectius) i fixant la col·laboració dels tècnics, ja que es precisaran informes per a constatar si els suggeriments són viables.
El sociòleg va apuntar que els pressupostos participatius solen decidir petites inversions o serveis a oferir, i no projectes que necessiten d'inversions plurianuals. A més, va indicar que l'habitual per a un municipi com Xàbia (d'entre 10.000 i 50.000 habitants) seria que participara el 2’4 % de la població, una xifra que l'Ajuntament ha de treballar per aconseguir.
Com a tancament de la reunió d'ahir, l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, va insistir en la voluntat de l'executiu a tendir ponts de participació a la ciutadania i va assegurar que aquest nou canal se sumarà i interactuarà amb els consells consultius i els fòrums creats per a confeccionar el Pla Estratègic.