Xàbia inverteix en el manteniment de l'hàbitat d'alt valor ambiental del tram final del riu Gorgos

10 feb 2012 Medi ambient recupera els marges de la llera en la zona urbana

Els departaments de Serveis i Medi ambient de l'Ajuntament de Xàbia han conclòs uns treballs de millora paisatgística, manteniment d'hàbitats i recuperació dels marges del riu Gorgos en un tram proper a la seua desembocadura.
En matèria mediambiental, s'ha eliminat la població de canyar, esbarzerars i altres plantes arbustives invasores, a més d'extraure tots els peus d'eucaliptus que impedien el fluir de les aigües en aquest tram urbà. A més s'han podat alguns exemplars de tamarits, un arbust que és un bon fixador de sòls en zones que pateixen forts corrents esporàdics. El taraiar, que serà reforçat amb la plantació de 40 nous exemplars, junt amb el senillar forma un hàbitat d'alt valor ambiental que solament es troba en zones de contacte entre aigües dolces i salobres, com és l'últim tram del riu en la seua desembocadura al mar.
Uns altres dels treballs executats per l'Ajuntament de Xàbia en aquesta zona ha sigut la retirada dels residus sòlids existents, tant els arrossegats pel riu en les seues crescudes com els llançats a la llera, l'abocament de sahorra en els trams més erosionats pels últims episodis de pluges intenses, que han sigut anivellats, piconats i emplenats amb el repartiment de les graves. Per a tot açò s'ha utilitzat maquinària xicoteta, minexcavadores i eines manuals.
Aquests treballs de manteniment són una continuació dels esforços que està duent a terme la regidoria que dirigeix Doris Courcelles per recuperar les riberes del riu Gorgos en els seus trams urbans i dignificar aquesta zona de gran interès ambiental i paisatgístic. En els últims mesos l'Ajuntament de Xàbia també ha construït un mirador i una zona verda lineal paral·lela a la llera i té intenció de prosseguir amb més treballs de manteniment i neteja.