L'Ajuntament de Xàbia vol inventariar els arbres monumentals i singulars per a reivindicar el patrimoni arbori

25 ene 2012 El projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Cultural Cirne

L'Ajuntament de Xàbia, en un projecte compartit amb la Fundació Cultural Cirne, iniciarà en breu una campanya de cerca dels arbres monumentals, centenaris o singulars que existeixen en el terme municipal. La intenció és realitzar un inventari del patrimoni arbori local i impulsar diverses accions que ajuden a reivindicar-ho i promocionar-ho. Entre elles, publicar un catàleg que recopile les fitxes dels exemplars i preparar una exposició didàctica dirigida especialment als escolars perquè aprenguen a apreciar i respectar el patrimoni vegetal autòcton. De cara al futur, d'aquesta xarxa amb arbres d'interès podria sorgir una ruta o recorregut que oferir (en dates concretes i pactades amb els propietaris) als veïns i turistes interessats.
Però perquè tot açò siga possible és primordial la col·laboració ciutadana. I és que la major part d'aquests exemplars estan dins de propietats privades i són difícilment localitzables si no són els propis amos els qui ho notifiquen. En aquest sentit, se sol·licita ajuda a tots aquells que pensen que tenen un exemplar que, bé per les seues dimensions o per les seues característiques històriques o culturals, pot incloure's en aquest catàleg. Des del Consistori es vol aclarir als veïns que tenir un arbre monumental no comporta perjudicis, més que la prohibició d'arrancar-ho. Per contra, té diversos avantatges, com la possibilitat que personal de l'Ajuntament li ajude en les labors de poda, manteniment o tractament de plagues o malea.
La fase de recollida de dades es perllongarà fins al cap de l'estiu i estarà centralitzada en el departament de Medi ambient i Agricultura (Oficina d'Atenció Al Ciutadà en Avinguda Amanecer número 2) i la seu de la Fundació Cirne (Avinguda d'Alacant, 18).
Després d'aquesta fase, un grup d'experts analitzaran tots els casos i triaran els arbres que meresquen estar en el catàleg municipal. Encara que els requisits per a ser monumental estan regulats per la llei autonòmica (han de tenir 350 anys d'antiguitat o 30 metres d'alt o 6 de diàmetre del tronc), la seua catalogació com a singular és una decisió més local i pot derivar-se dels seus usos tradicionals o la seua preservació cultural.

Consell Agrari
Com explica el regidor d'Agricultura, Juan Luis Cardona, la idea de confeccionar un catàleg arbori de Xàbia es va llançar en una reunió recent del Consell Agrari. Poc després van saber que la Fundació Cirne també havia començat a treballar amb el mateix objectiu, per la qual cosa es van posar en contacte amb el seu president, Enric Martínez, per a perfilar la campanya. Ahir es va celebrar la primera reunió de treball entre tots els departaments implicats: Agricultura, Medi ambient i Turisme, així com representants de Cirne, del Consell Agrari, del Museu i la biòloga Tere Bou, qui ja té algunes fitxes treballades