Els bous al carrer tornen a la plaça de l'Ajuntament de Xàbia 20 anys després

10 ene 2012 Es tracta d'una iniciativa de la Associació Cultural Taurina de Xàbia i se celebraran dins de les festes de Sant Sebastià

 L'Associació Cultural Taurina de Xàbia (ACTX) recuperarà els tradicionals “bous al carrer” en el Centre Històric després de 20 anys sense celebrar-se (l'última vegada va ser en 1992). Els festejos s'emmarcaran dins del programa d'actes de Sant Sebastià Patró de Xàbia, que se celebra del divendres 20 al diumenge 22 de gener. En concret seran la plaça de l'Ajuntament i la de Baix les que es fitaran com a plaça de bous i acomodaran uns 15 cadafals de penyes interessades a participar, mentre que el corral per als astats es muntarà entre l'església i la plaça Celestino Pons.
Com ha explicat el regidor de Festes, Juan Ortolá, la iniciativa ha partit de la pròpia associació, que serà qui s'encarregue de l'organització i pague totes les despeses. Ortolá ha concretat que el Consistori ha col·laborat en la tramitació de permisos i assegurances, així com per a consensuar tots els detalls amb el comerç, però que aquesta nova festa no li costarà “ni un euro” al municipi. Per contra, s'espera que aquesta festa en el cor del poble beneficie a l'hostaleria durant tot el cap de setmana, ja que en tractar-se d'uns mesos en els quals hi ha pocs bous al carrer a la Comunitat, hi haurà molts afeccionats que s'acosten fins a Xàbia per a matar el cuquet.
El president de l' ACTX, José Juan Ribes, ha recordat que el col·lectiu fa quatre anys que està funcionant i que en aquest temps han aconseguit estalviar diners suficients per a dur a terme una de les seues il·lusions: recuperar la festa en la plaça del poble tal com es va viure durant dècades i ajudar al fet que prenga força la celebració del patró Sant Sebastià. En tractar-se del primer any es començarà solament per les places, connectades per les escales, per a així no forçar als comerços a comprar fustes o proteccions per als seus aparadors abans de saber si van a tenir continuïtat, en aquest cas s'intentarà ampliar el rotlle fins a la calle Primícies. Quedarà fóra la porta principal de l'església i es tancaran tots els accessos amb les llotges de les penyes.
Hi haurà actuacions el divendres 20 de gener a les 17’30 i a les 22 hores; el dissabte a les 12’30, 17’30 i 22 hores i el diumenge a les 12’30 i 17’30 hores.
Així mateix, la comissió de Sant Sebastià Patró de Xàbia manté els seus actes tradicionals. Com ha indicat el representant dels festers, Vicent Salvador, començaran amb el trofeu ciclista dins de la Volta Ciclista a la Marina (el diumenge 15 de gener a les 10 hores) i el dia del patró, 20 de gener, hi haurà volteig de campanes, cercavila pel poble amb música de dolçaina i repartiment de dolços, visita a les dues capelles de Sant Sebastià i solemne missa.
Per a tancar el seu programa hi haurà un xou infantil de màgia per a xiquets el dissabte 21 de gener a les 11 hores en la Casa de Cultura. Una hora després, en la mateixa plaça de Baix, l'Associació Taurina oferirà per als xiquets mitjana hora de “carretons” (amb banyes de bou) perquè els més xicotets puguen torejar i divertir-se sense risc.
Salvador s'ha mostrat molt il·lusionat amb el realç que viurà la festa patronal de Xàbia, que durant alguns anys fins i tot va deixar de festejar-se, gràcies a la incorporació de bous