Xàbia commemorarà en 2012 el seu 400 aniversari com a Vila

30 dic 2011 El municipi també recordarà l'atac i saqueig per tropes franceses registrat fa 200 anys

La Corporació de Xàbia va acordar anit en el ple ordinari, iniciar els preparatius per a, al llarg de 2012, commemorar dues efemèrides de caràcter històric. En primer lloc es compleixen 400 anys des que Xàbia va obtenir el títol oficial de Vila, la qual cosa li va permetre constituir-se com a municipi diferenciat i amb Ajuntament propi. Va ser el rei Felipe III qui va concedir aquesta distinció el dos de juliol de 1612. Quatre-cents anys després, la Corporació municipal entén que és important recordar “i commemorar amb els ciutadans l'efemèride, per a enfortir l'orgull de pertinença i divulgar la nostra història, clau de la cultura i garantia de la nostra identitat”. En l'acord pres ahir en ple de forma unànime s'inclou encarregar al departament de Cultura que organitze una programació especial amb aquesta temàtica i celebrar un ple extraordinari el dia 2 de juliol del 2012, data exacta en què es compliran els 400 anys de la concessió a Xàbia del referit títol, per a rememorar aquest fet històric.
També es va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal Bloc Centristes per a recordar un altre episodi de la història local esdevingut fa 200 anys i emmarcat dins de la “Guerra del Francès”. La moció fa referència a l'atac perpetrat el 28 d'agost de 1812 per militars francesos a l'església parroquial, convent i cases particulars, el saqueig general de la vila i l'execució de diversos xabieros, a més de la destrucció del castell de la Fontana, ocupat per tropes angleses. El ple va acordar preparar una programació especial per a recordar aquest fet que, després de la destrucció dels arxius, ha passat de generació en generació quasi convertit en llegenda.
Altres acords
En l'últim ple de l'any, que es va iniciar amb un minut de silenci per la defunció del pare del regidor Juan Ortolá, es van autoritzar altres assumptes com la nova ordenança general d'urbanitzacions i es va denegar la sol·licitud d'un grup immobiliari d'obtenir per silenci administratiu una llicència per a urbanitzar el sector Saladar 1. Així mateix, atenent un informe de la Secretaria General, es va denegar la petició de canvi de portaveu que va registrar fa unes setmanes el Partit Popular i se'ls va advertir que aquestes sol·licituds deuen tramitar-se des del propi Grup Municipal.