Amjasa dóna la volta als comptes i tancarà l'exercici amb 200.000 euros de beneficis

29 dic 2011 La Junta General aprova les mesures d'estalvi i retribucions proposades pel consell

L'empresa municipal d'Aigües de Xàbia (AMJASA) ha celebrat aquesta vesprada la seua junta general. La sessió, en el saló de plens, ha estat oberta al públic, entre el qual es trobaven els membres del Consell d'Administració.
El seu conseller delegat, Josep Lluis Henarejos, ha presentat un informe de les mesures d'estalvi aplicades des de la seua entrada en l'empresa i que han permès passar del dèficit de 249.689 euros que llançava el balanç del primer semestre, a tancar l'exercici amb uns beneficis d'entre 160.000 i 200.000 euros.
Enfront de les propostes de l'anterior gerència (ampliar el termini de concessió de la planta dessalinitzadora, pujar les tarifes i mantenir els costos energètics), el nou consell ha iniciat una altra línia de treball consensuada entre tots. Entre les mesures que han possibilitat aquest canvi de tendència en els comptes de Amjasa estan el canvi en la programació d'horaris de producció de l'aigua desalada, el pla de detecció de fugides (s'han certificat pèrdues de fins al 40% del cabal injectat), la renovació de comptadors, la cancel·lació de serveis externs d'assessoria i l'aplicació d'un pla d'estalvi energètic.
Altres iniciatives d'estalvi són traure a concurs entre empreses locals les reparacions en comptes de pagar-les a un preu preestablit, la reorganització del magatzem i les compres o una renegociació del servei de les analítiques. Així mateix, la destitució del gerent i l'assumpció directa de les seues funcions provisionalment per part del Consell d'Administració també reportarà 69.000 euros d'estalvi a l'empresa pública.
L'òrgan de gestió està compost per nou persones designades pels partits polítics del govern i oposició, que percebran retribucions proporcionals a les seues hores de treball. En aquest sentit, la junta (amb els vots a favor del PSPV, Xàbia Democràtica, Ciudadanos por Jávea i el Grup Mixt) ha aprovat que el conseller delegat (qui serà el responsable legal de la gestió del consell) perceba unes retribucions que, com a topall anual, costaran a Amjasa 42.000 euros a l'any mentre que els altres sis consellers (l'alcalde, José Chulvi, com el regidor d'Aigües, Paco Torres han renunciat a qualsevol paga) tinguen de topall global de 72.000 euros anuals.
Cal aclarir que no es tracta de sous sinó que les pagues aniran aparellades a la dedicació real de cadascun dels consellers, que no tenen vinculació laboral amb l'empresa ni l'Ajuntament de Xàbia, per la qual cosa no generaran costos en seguretat social, vacances pagades o pagues extra. Així mateix, si es decideix prescindir del seu treball abans de l'any que se'ls ha donat com a termini de proves, el cost de l'acomiadament seria zero.
Amb l'anterior sistema, la signatura d'aigües ja pagava les retribucions del consell d'administració (amb topall anual de 63.000 euros) i el sou d'un gerent en plantilla amb salari anual de 87.000 euros i tots els beneficis de ser treballador d'una signatura municipal.
A més dels assumptes econòmics, la Junta General de Amjasa ha servit per a avançar altres mesures preses en els últims mesos, com la reorganització de la brigada de manteniment perquè siga més productiva, una millor atenció al client (amb l'ús d'una pàgina web) i fer una gestió de cobrament efectiva. I és que, com s'ha revelat avui en la junta, l'anterior adreça ha deixat 1.246.235 euros sense cobrar. Entre els grans reptes que s'ha marcat l'empresa hídrica està la venda d'aigua a altres poblacions i avançar en la consecució del cicle integral de l'aigua.
Per la seua banda, l'alcalde i president del consell d'Administració, José Chulvi, ha destacat el treball comú de tots els consellers i l'obertura de l'empresa cap a professionals locals amb els quals es relacionen, com els lampistes o els administradors de finques, a més del projecte web que permetrà als usuaris de Amjasa fer arribar amb més facilitat les seues queixes i suggeriments.
Chulvi ha insistit que Xàbia sempre ha tractat l'aigua “com una qüestió d'estat” i així ha aconseguit superar “crisi i sequeres”, per la qual cosa espera un mateix esforç per traurer a flot Amjasa. En aquest sentit, ha posat en relleu que és necessari augmentar el superàvit "per a reinvertir en la vella xarxa de distribució de l'ordre de 700.000 euros anuals”. L'alcalde ha considerat que Amjasa “necessita emprendre un altre rumb i estil per a mantenir-se com la firma que en 2012 complirà 35 anys com l'empresa pública de serveis amb més experiència de la Marina Alta.