La regidoria de Medi ambient adequa l'entorn del mirador de la Cala Blanca de Xàbia

21 dic 2011 La zona estava degradada ja que l'Ajuntament no ha pogut realitzar treballs de manteniment mentre ha estat en litigi la seua propietat

El departament de Medi ambient de Xàbia ha acabat els treballs de neteja, manteniment i adequació de l'entorn del mirador de la Cala Blanca, situat en la senda que voreja el mar cap a les Caletes. Segons indiquen des de la regidoria que dirigeix Doris Courcelles, la zona presentava un important estat de degradació ja que l'Ajuntament i el propietari d'uns terrens confrontants s'estan disputant des de fa 10 anys la titularitat dels terrenys. Com a conseqüència dels pleits no s'havien pogut dur a terme els habituals treballs de manteniment durant aquest temps, però ara que s'ha obtingut la titularitat de la senda (encara que no la de la resta de terrenys) s'ha procedit a netejar i emprendre tots els treballs posposats.
Com ressenyen des de Medi ambient, la zona d'actuació està dins d'un enclavament de “espectacular valor paisatgístic i ambiental” i té la protecció d'hàbitat prioritari de la Unió Europea donada la presència de gran nombre d'endemismes. De fet, per a dur a terme l'adequació s'han seguit les indicacions de dos decrets autonòmics; un que regula la flora amenaçada i arbitra mesures per a la seua conservació i un altre que pretén controlar les espècies exòtiques invasores de la Comunitat.
En concret, els treballs realitzats en els 300 metres de senda que accedeix al mirador són la demolició i retirada d'uns 40 metres quadrats de llosa de formigó que cobria una antiga fossa sèptica en desús, que també ha sigut segellada i colmatada. D'altra banda s'han derruït 12 metres lineals d'un mur de maçoneria de tosca que estava en precari i parcialment rebentat “per les condicions atmosfèriques, la inestabilitat del talús i l'acció de les plantes invasores” i s'ha reconstruït un de nou amb pedres tosques seleccionades i que abasta 12 metres de longitud per 80 centímetres d'alt i 30 d'ample.
Una altra de les actuacions ha sigut la demolició d'una canalització d'aigües residuals de dos habitatges limítrofs, que ha sigut substituïda per una nova conducció subterrània. Des de Medi ambient s'han retirat manualment totes les plantes invasores del talús, s'han realitzat graons amb travesses de ferrocarril per a salvar els desnivells, renovat les baranes de fusta, sanejat els graons de formigó, reparat les zones enjardinades i plantat espècies pròpies de l'hàbitat.
Finalment, s'ha instal·lat un cartell informatiu sobre el lloc, inclòs en la xarxa de miradors turístics que va construir l'Ajuntament en 1996 en col·laboració amb l'Agència Valenciana de Turisme