Una associació de Xàbia impulsa una nova revista de divulgació científica i tecnològica

20 dic 2011 El col·lectiu Meridià Zero organitza xarrades i tallers durant tot l'any

L'associació Meridià Zero de Xàbia ha presentat avui la seua nova revista “Dau al Deu” una publicació de divulgació científica i tecnològica que forma part d'un projecte en el qual el col·lectiu compta amb el suport de l'Ajuntament i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. La revista barreja textos de professors, investigadors i estudiants de ciències i es distribuirà pels centres escolars i els edificis municipals. És gratuïta, escrita en valencià i està pensada perquè els seus continguts siguen comprensibles per a tots ja que, com indica en l'editorial el professor de física i química Josep Lluis Doménech, “tracta de tendir ponts entre la ciència i tecnologia i la societat”. Entre les seccions està “la veu del convidat”, que arreplega la col·laboració d'un expert i una secció de notícies breus redactades pels alumnes dels instituts, que també s'encarreguen de preparar ressenyes o recomanacions. En altres apartats, la publicació s'interessa per la matèria d'estudi d'antics alumnes dels centres de secundària de Xàbia, o es dedica a una entrevista o a un reportatge en profunditat. Completa aquest primer ejemplar de Deu al Dau un article sobre Marie Curie, ja que enguany s'ha celebrat el centenari de la química com a commemoració de la data en la qual Curie va rebre el Nobel.
Dins de la revista es pot trobar un resum de les activitats que Meridià Zero està desenvolupant a Xàbia, com són les xarrades del cicle Els Dijous de la Ciència (que de gener a març se centraran en les matemàtiques i a l'abril i maig en la ciència i l'alimentació) o els pròxims tallers d'esferificacions o astronomia, aquest últim previst per als dimecres 18 i 25 de gener i 1 de febrer, últim dia que inclourà una observació nocturna. Els interessats a inscriure's poden ampliar la informació en la web de l'Ajuntament cercant el bàner “Ciència i tecnologia per a tothom al segle XXI” o contactant amb la regidoria de Cultura.
Altres activitats planificades per a enguany serà un curs que aborde la relació i ciències i art o un taller d'experiències curioses relacionades amb la física dirigit a joves.
Josep Lluis Doménech i Jaume Pastor han estat aquest matí en l'Ajuntament en representació d'aquesta associació constituïda en 2009 per gent de Xàbia interessada en la divulgació científica. Amb ells ha estat l'edil de Cultura, Empar Bolufer, qui els ha felicitat per tota la bateria d'activitats que estan desenvolupant, com una exposició filatèlica o xarrades que aconsegueixen molt públic.