La Policia Local de Xàbia sorprèn a vuit furtius amb centenars de bogamarins en la primera setmana de la temporada

12 dic 2011 Aquesta pesca il·legal està penalitzada amb multes de més de 600 euros

La Policia Local de Xàbia ha sorprès al llarg de l'última setmana a vuit bussejadors que extreien il·legalment bogamarins de la cala dels Pallers, en la zona del Portitxol. Als furtius, set joves veïns de Dénia i un de Xàbia, se'ls va confiscar una mitjana superior a les 300 peces cadascun que, després de ser comptabilitzades per a instruir les diligències necessàries per a la denúncia, van anar immediatament retornades al mar, una a una i per separat amb l'esperança que sobrevisquen. Segons han informat des de la Policia, en tots els casos s'estava infringint el decret 50/2005 de la Generalitat, que regula la pesca d'aquesta espècie autòctona. Una norma que comporta multes de més de 600 euros als infractors i que, en cas de reincidència, faculta als agents a decomissar les arts de pesca utilitzades per a l'extracció il·legal.
La normativa autonòmica, a més d'imposar una veda total des de març a desembre i regular una talla mínima, prohibeix totalment l'extracció de l'eriçó mitjançant la pràctica del bussege, ja siga en apnea o amb botelles.
És més, la pesca de bogamarins solament està permesa durant desembre, gener i febrer des de les embarcacions professionals d'art menor i quan s'empren els mètodes artesanals per a l'extracció, és a dir, les astes de fusta amb un punxó enfilat a la punta.
L'episodi de denúncies en la primera setmana des que s'ha alçat la veda del bogamarí ha sigut qualificat per la Policia com “molt preocupant” ja que posa en perill la recuperació que, gràcies a les mesures de protecció en vigor des de 2005, està experimentant la població d'aquest mol·lusc, esquilmat durant anys per les captures massives i dels furtius que, suposadament, després venen les peces a preu d'or en alguns restaurants o a particulars. En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Xàbia es demana responsabilitat a l'hostaleria, recordant-los que deuen adquirir els eriçons de mar en les llotges i subhastes professionals.
Així mateix, des del departament de Seguretat Ciutadana, a través de la patrulla rural, es mantindrà tota la vigilància, sobretot en les cales més amagades, perquè els furtius no facen malbé la incipient recuperació del mol·lusc. A més, s'ha sol·licitat la col·laboració ciutadana per a evitar aquest tipus de pràctiques il·legals que, per lucre personal, podrien acabar amb aquest marisc autòcton tan benvolgut