El Museu de Xàbia incorpora un cep d'ancora romana que va ser trobada en els fons marins del Cap de Sant Antoni

01 dic 2011 La peça ha estat donada per Pepe Almenar Sansaloni

El Museu Arqueològic i Etnogràfic Soler Blasco de Xàbia ha incorporat als seus rics fons arqueològics subaqüàtics una nova i interessant peça de procedència submarina. Com explica l'arqueòleg municipal, Joaquim Bolufer, es tracta d'un cep de plom fix d'una ancora romana, que va ser recuperat fa més de 30 anys per Pepe Almenar Sansaloni, expert submarinista i pioner del busseig valencià. La peça que prové del fons marí del Cap de Sant Antoni i es trobava a una profunditat de 32 metres.
El cep, que pesa aproximadament uns 250 quilograms, té una longitud de 135 centímetres amb un “dau” central rectangular de 18 x 13 x 14 centímetres.
Bolufer considera que la peça correspondria a una ancora de dimensions mitjanes, similar a altres exemplars conservats al museu, com per exemple la que va ser restituïda íntegrament, amb la canya i ungla de fusta i el cèrcol de plom de dos forats, que s'exposa en la sala d'arqueologia submarina del museu Soler Blasco.
A més d'aquesta peça, el museu de Xàbia conserva altres 14 ceps de plom i 3 arganeus, unes peces procedents dels antics ancoratges d'època romana en el Tangó, el Cap de Sant Antoni, la cala Sardinera, el Cap Prim i el Portitxol. Per a l' arqueòleg de Xàbia aquests materials plasmen clarament l'important tràfec comercial que van mantenir aquestes terres en època romana, especialment entre els segles II Abans de Nostra Era i IV de La nostra Era.