Xàbia es converteix en el primer municipi de la província amb un consell assessor format per xiquets

28 nov 2011 22 escolars són triats pels col·legis com als seus representants en el nou Consell dels Xiquets

El saló de plens de l'Ajuntament de Xàbia va acollir ahir diumenge un acte institucional per a constituir el Consell dels Xiquets, un nou òrgan de participació ciutadana compost pels representants de tots els col·legis i instituts de Xàbia, que seran els encarregats de canalitzar les demandes, idees i crítiques entre els xiquets i la Corporació. Pioner en la província d'Alacant, el Consell dels Xiquets està compost per 22 xiquets en representació dels seus centres. Nicolas Hurtado i Nicolt Ochoa (col·legi Arenal), Alejandro Junquera i Pablo Roselló (col.legi Graüll), Israel Aguilar i Itziar Espasa (col·legi María Inmaculada), Alejandro Llobell i Julia Miñana (col.legi Port), Erik Ayora i José Antonio Sapena (col.legi Trenc d’Alba), Valeria López i Laura Torné (col·legi Vicente Tena) i Violeta López i Dayana Martines (Xàbia International College). Ja com a representants de secundària Tomas Nahuel i Raúl Gómez (Institut Antoni Llidó), Pablo Aparicio i Amparo Cabrera (María Inmaculada), Loreto Mata i Cristian Palao (Institut número 1) i Taylor Fraiser Brown i María Ayuso (Xàbia International College). L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, els va imposar una insígnia institucional i tots van rebre com a regal un diploma i una rèplica del títol de la Vila. Chulvi va donar la benvinguda a els qui des d'ara “tindran veu i vot” en l'Ajuntament i aportaran un punt de vista diferent a la vida municipal. “Us necessitem perquè ens ajudeu i aconselleu com fer un poble més còmode, més alegre, tranquil i adaptat als que ací vivim”, va assenyalar l'alcalde.
Junt a l'edil d'Educació, Empar Bolufer, va ser el regidor de Participació Ciutadana, Cesc Camprubi, l'encarregat d'introduir el projecte davant els pares, mares, familiars i professors que omplien la sala.
Camprubi va començar per aclarir que els xiquets no són els ciutadans del demá sinó “del present” (a Xàbia hi ha 700 ciutadans entre 10 i 12 anys) un segment poblacional al que ara “els deixarem somiar la ciutat que volen i posar en pràctica algunes iniciatives”. El regidor va explicar que el motiu pel qual s'ha creat el Consell dels Xiquets és “per a tractar-los com a iguals” i perquè “comencen a practicar els qui seran els líders del demá”.
El regidor va apuntar que l'expressió de les idees infantils “beneficia a tots, perquè una ciutat millor per als xiquets és una ciutat millor per a tots; perquè tots en algun moment som vianants, patim les mancances del transport públic o que falten espais comuns per a trobar-nos i passar el temps”. Camprubi va incidir que fa falta “una nova lògica per a encarar els problemes i els adults, a mesura que ens fem majors, anem perdent creativitat, estem emmarcats en les convencions socials, en el què diran o en determinades pautes culturals”. Així mateix, el regidor va esmentar que “hem sigut els adults els responsables dels grans desastres de la història mentre que els xiquets “són capaços de fer grans coses i tenen una gran capacitat per a enfrontar-se a qualsevol problema i no perden el temps amb discussions que a voltes no fan més que complicar la situació”.
Camprubi va utilitzar els raonaments d'Einstein per a concloure que “no podem solucionar un problema amb la mateixa lògica que ho ha creat. Per la qual cosa, qui millor que els xiquets per a aportar solucionar diferents als problemes actuals?” va preguntar.