Xàbia impulsa la comarcalització d'alguns dels mitjans policials

25 nov 2011 Els responsables de seguretat es reuneixen en el municipi per a obrir polítiques de col·laboració

Xàbia ha acollit aquest matí la primera trobada comarcal dels responsables de Seguretat Ciutadana de la Marina Alta en el qual, a proposta del regidor Juan Ortolá, s'ha obert el debat sobre la possibilitat de compartir problemàtiques, mitjans i solucions. A la cita han assistit representants dels 13 cossos de Policia Local existents en la comarca, així com els seus responsables polítics. De la cita ha nascut un compromís de treballar conjuntament i com a primer pas s'han creat unes comissions de treball que es reuniran periòdicament per a treballar en els objectius marcats.
Entre ells, compartir comunicacions en tota la comarca a través de radiotelèfons i la nova xarxa lligada al 112, la COMDES; la coordinació dels diferents plans locals de seguretat o la possibilitat d'establir convenis de col·laboració per a possibles reforços d'agents a l'hora d'atendre necessitats especials com a grans esdeveniments, festes o emergències. Així mateix, s'ha proposat unificar i editar conjuntament el material informatiu dirigit als ciutadans, incrementar les relacions amb els residents estrangers de la Marina Alta i impulsar un sistema d'alertes a comerços a través de la missatgeria mòbil. També s'ha parlat de les campanyes informatives, tant les dirigides als escolars (sobre els riscos en la violència de gènere, drogues i alcohol, bandes juvenils o assetjament escolar) com a la tercera edat (enganys, perill amb les estufes) i de la conveniència de la centralització en l'adquisició de matèria, vehicles i altres necessitats dels cossos policials.
També han estat presents els comandaments de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, amb els quals es vol augmentar la coordinació.
En la reunió de treball s'han fet públiques dades com que dels 33 municipis que integren la Marina Alta són 13 els que tenen cossos de Policia Local, que sumen un total de 462 efectius. Aquests agents atenen a un total de 183.041 habitants, la qual cosa llança una ràtio de 2’52 policies per cada mil habitants, percentatge major a la mitjana de la província.